Искать в этом блоге

пятница, 31 января 2014 г.

Буктрейлер на книгу Т.Шевченка "За сонцем хмаронька пливе"

С КИТАЙСКИМ НОВЫМ ГОДОМ!!!


В ночь на 31 января 2014 г. в 01:38 наступает Китайский новый год — самый старый и торжественный праздник в китайском календаре. На этот раз наступит год Синей Лошади. Гулянья продлятся две недели и завершатся традиционным Праздником фонарей.
Новый год по китайскому календарю наступает ежегодно в первое новолуние, которое следует по завершении полного лунного цикла после зимнего солнцестояния. Год завершится 19 февраля 2015 г. и следующий станет годом Овцы.
Заметим, что каждый Новый год в китайской традиции связан с одним из 12 животных и одним из пяти элементов. В этом году это Синяя Лошадь и элемент — дерево. Среди цветов этого Нового года — зеленый и бирюзовый.

четверг, 30 января 2014 г.

200-річчю з дня народження Тараса Григоровича Шевченка присвячується
«Незнайомий «Український Рембрандт»
«Не поет – бо це ж до болю мало,
Не трибун – бо це лиш рупор мас,
І вже менш за все – «Кобзар Тарас» -
Він, ким зайнялось і запалало»
(Євген Маланюк "Шевченко")
Історії світової культури відомі приклади, коли в одному митцеві щасливо поєднується поетичне і художнє обдарування. До таких феноменів належить Тарас Григорович Шевченко.
Вшановуючи в цьому році Шевченка, ми  добре знаємо його як геніального поета, талановитого прозаїка і драматурга, але часто забуваємо і навіть не знаємо, що він – видатний, по-справжньому народний і національний художник – реаліст, живописець, майстер рисунка, акварелії і сепії, академік Російської академії мистецтв.
При житті його називали «Українським Рембрадтом». Художня спадщина, його ідеї, його творчість стали дорогоцінним набутком у скарбницю української і світової культури. З-під його пензля, олівця, граверного штихеля та офортної голки вийшли сотні реалістичних, змістовних творів, пронизаних думкою про красу світу, прагнення до гармонії і заклик до боротьби за кращу долю народу.
Зрозуміло, що ми не зможемо представити повної спадщини Шевченка - художника, а лише ознайомимо вас з його окремими, геніальними  творами в образотворчому мистецтві.
Тож перегорнемо сторінки його життя і побачимо характерний не тільки для нього стиль і тематику, а й новаторські ідеї, вкладені в світову культуру.

 http://lib-sed.at.ua/news/200_richchju_z_dnja_narodzhennja_tarasa_grigorovicha_shevchenka_prisvjachuetsja/2014-01-23-317

суббота, 25 января 2014 г.

"Пам'ятай про Крути!"


                    Є в українській історії події, які стали знаковими, стали символічними. Такою подією є героїчна смерть молодих захисників Української Держави, яка заявила світові, що вона хоче бути господарем у своїй хаті. Так здекларував IV універсал Центральної Ради, проголошений 22 січня 1918 року. У ньому зазначалося: «…віднині Українська Народна Республіка стає самостійною, ні від кого не залежною, вільною, суверенною Державою Українського Народу».
А вже через 7 днів, 29 січня 1918 року чужинецька орда хлинула на Україну. Основні українські військові сили залишилися в Києві, бо робітники, обдурені більшовиками, хотіли повалити Центральний уряд, законний уряд Української держави. І вони, 600 юнаків, із Українського студентського Січового Куреня та І Української Юнацької (юнкерської) школи імені Богдана Хмельницького та студенти високих шкіл, гімназисти і учні інших шкіл – пішли… Пішли, коли вдарив останній час, коли Україну більше захищати не було нікому…
             Не будемо вдаватися в історичні екскурси і задаватися питанням: Хто винен і чому? Історія знає, хто і чому…(пророки пацифізму М.Грушевський, В.Винниченко). Але від того не тьмяніє подвиг горстки юнаків проти великої навали більшовиків… Пішли і полягли… Чи ж вони не знали, що йдуть на смерть? Чи ж вони не хотіли жити й бачити, як молода держава буде рости і цвісти?.. А вони таки пішли… вони всі принесли на жертву Батьківщині свою молодість, радість, щастя, невтишиме горе рідних і молоді свої життя… Воістину виконали заповіт Сократа: «Яка б не була для тебе жорстока Батьківщина, яких би жертв вона не вимагала від тебе, мусить вона бути для тебе дорожча за батьків, миліша за дітей».
 http://kampot.org.ua/ukraine/history_ukraine/20_history/338-pamyati-geroyiv-krut.html

Меморіал пам'яті героїв Крут
Меморіал пам'яті героїв Крут          

вторник, 21 января 2014 г.

22 січня – День Соборності України

                   День 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря як велике державне свято - День Соборності України. Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на велелюдному зібранні було урочисто проголошено злуку Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Виголошення соборницької ідеї стало могутнім виявом творчої енергії нації та прагнення до етнічної і територіальної єдності.

                  Ті вікопомні історичні події сформували підґрунтя для відродження незалежної соборної демократичної України та утвердження національної ідеї. У розмаї жовто-синіх знамен 22 січня 1990 року наші сучасники поєднали живим ланцюгом злуки Схід і Захід України.

                 Віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. Ми маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки. Плекаймо все, що працює на ідею загальнонаціональної єдності, повсякчас пам’ятаючи про незліченні жертви, принесені на вівтар незалежності, соборності, державності.

                 Сердечно бажаємо вам, шановні громадяни, міцного здоров’я, щастя, добра, миру, злагоди і глибокої віри у гідне майбутнє рідного краю та України!

пятница, 17 января 2014 г.

«Шануймо слово Кобзаря»


         
         16 січня бібліотеки Чугуївської ЦБС розпочали цикл заходів ,присвячених 200- річчю народження Т.Г. Шевченка.
  В бібліотеці для юнацтва пройшла літературна година «Шануймо слово Кобзаря» з учнями 7-А та 7-Б класів Навчально-виховного комплексу №6, класні керівники: Качурец Т.В., Кучерявенко О.В.
       Відкрила  бібліотечний захід поважна гостя, заступник міського голови Вінник Т.С., яка нагадала учням, що 2014 рік Президентом України оголошено Роком Тараса Шевченко в Україні (Указ Президента України №257/2012 від 11.04.2012)  прочитала вірш Шевченка і сказала, що: «Явище Шевченка — підтвердження нашої національної повноцінності. Слово, яке не співвідноситься з його Словом,— нічого не варте. До Шевченка треба доростати всім життям».