Искать в этом блоге

пятница, 14 февраля 2014 г.

Вітання з днем закоханих від УБА (+список відтворення)



Вітаємо всіх закоханих з днем Святого Валентина!
І окрім вітань, пропоную більш детально ознайомитися з цим святом.
Романтична легенда про Святого Валентина
Християнського проповідника Валентина посадили в римську в'язницю за віру й невдовзі засудили до страти. Сидячи під вартою, Валентин закохався у сліпу дівчину, дочку в'язничного наглядача. Користуючись своїми медичними знаннями, він зцілив її від сліпоти. За іншою версією, сліпа дочка тюремника сама закохалася у Валентина. Той як священик, що дав обітницю безшлюбності, не міг відповісти на її почуття, але в ніч перед стратою (ніч проти 14 лютого) надіслав їй зворушливого листа, який підписав «Твій Валентин». У пам'ять про це тепер у День Святого Валентина заведено дарувати одне одному «валентинки» — вітальні листівки в вигляді сердечок, з добрими побажаннями, словами кохання, пропозиціями руки та серця чи просто жартами, які не підписують, і той, хто отримує, повинен сам здогадатися, від кого вони. Також у цей день дарують коханим квіти (найчастіше троянди — символи кохання), цукерки-сердечка, інші сувеніри у вигляді сердечок, купідончиків, пташок, що цілуються.
Історично-релігійне підґрунтя
За легендою, християнський священик Валентин жив за часів імператора Клавдія II Готського (III ст. від Р. Х.) й поруч з основним покликанням займався природничими науками та медициною. Войовничий імператор Клавдій нібито вважав, що сім'я заважає солдатам воювати за імперію і видав едикт, яким забороняв воїнам одружуватися. Валентин, незважаючи на цей указ, продовжував таємно вінчати всіх охочих. За це його заарештували й ув'язнили під охороною офіцера, прийомна донька якого була сліпою. Священик оздоровив її, а опісля навернув на християнство батька й цілу родину. Довідавшись про це, імператор наказав відтяти йому голову, що й сталося 14 лютого.

среда, 12 февраля 2014 г.

Крылов Иван Андреевич

13 февраля 1769 - 245 лет со дня рождения Крылова Ивана Андреевича русского поэта, баснописца.

Крылов Иван Андреевич родился 13 февраля 1769 в Москве — русский поэт, баснописец, переводчик, сотрудник Императорской Публичной библиотеки, Статский Советник, Действительный член Императорской Российской академии (1811), ординарный академик Императорской Академии наук по Отделению Русского языка (1841).

Умер 9 (21) ноября 1844 году (75 лет) в Санкт-Петербурге
http://vbiblioteke.at.ua/index/krylov_ivan_andreevich/0-118





«Жоден з поетів не вмів зробити свою думку такою відчутною і висловлюватися так доступно для всіх, як Крилов», - так  писав про видатного байкаря Івана Крилова Микола Гоголь.
 У російській літературі Крилов є творцем жанру класичної байки. Самі по собі увійшли в наше життя криловські розумні звірі з їхніми людськими думками, вчинками, міркуваннями, крилатими висловами стали цитати з його творів.

Упродовж тридцяти років творчої праці поет створив понад двісті байок. Коли Крилова запитували, чому він пише саме байки, той відповідав: «Цей жанр зрозумілий для кожного, його читають і слуги, і діти».
До 245-ої річниці від дня народження І. А. Крилова, бібліотекарь відділу абонемента оформила книжкову виставку  «Байки які вчать" жити "». На ній представлені як художні твори, так і періодичні видання що стануть у пригоді старшокласникам, студентам, викладачам – всім, хто прагне більше дізнатися про життєвий і творчий шлях байкаря.