Искать в этом блоге

суббота, 17 мая 2014 г.

Поети Харківщини в гостях у бібліотекарів

         В рамках проведення 7-го міського  літературного фестивалю "Сиреневый май"  Чугуївською бібліотечною системою були запрошені  письменники з Харківської  обласної  організації Національної Спілки письменників України. Харків і Харківщина в усі часи своєї історії були багаті на літературні таланти. Тут народжувалися і утверджувалися в своїй творчості багато наших всесвітньо відомих земляків, які прославили Слобожанщину, Україну на весь світ.

        Згадаймо імена наших видатних майстрів слова і думки, серед яких Семен Климовський, Григорій Сковорода, Петро Гулак- Артемовський, Григорій Квітка-Основ'яненко. Це вони зачинали літературну славу нашого краю.
         Саме завдяки таким письменникам про Харків заговорили як про культурний і науковий центр. На Харківщині народився і вчителював автор "Словника української мови" Борис Грінченко, а своїми науковими працями збагатили світову думку Олександр Потебня і Микола Сумцов.


         Проте з найбільшою силою розквітнув талант  письменників у роки Українського відродження: Василь Єлан-Блакитний, Микола Хвильовий, Микола Вороний, Петро Панч, Микола Куліш та багато інших боролися за нову Україну, її майбутнє. Багато з них поплатилися життям і кров'ю за свої творчі і загальнолюдські устремління.
          Поети, письменники, літературні критики – це передова частина мистецької інтелігенції Харківщини, її еліта, які визначають творче і мистецьке обличчя краю, його духовності і моральні засади. Саме харківські літератори були завжди попереду у виборюванні незалежності України, відродженні і розвитку національної культури, духу і мови.
          Гордістю Слобожанської землі стали талановиті Ігор Муратов, Роберт Третьяков, Борис Чічібабін, Володимир Добровольський.
         Високо поціновується талант і активна громадська позиція багатьох сучасних письменників Харківщини, серед яких Анатолій Перерва, Юрій Стадниченко, Римма Катаєва, Ірина Євса, Ніна Супруненко та багато інших зрілих і молодих авторів слова.

          Нашій бібліотеці дуже пощастило приймати у себе в гостях таких видатних письменників Харківщини, членів Національної Спілки письменників України   як В'ячеслав  Романовський , Анатолій Перерва , Олексій Бінкевич, Микола Побелян

 

четверг, 15 мая 2014 г.

Міжнародний день сімей


                    Міжнародний день сімей
                    Міжнародний день сімей (International Day of Families), що відзначається сьогодні, заснований Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 році. Встановлення цього дня ставить метою звернути увагу громадськості країн на численні проблеми сім'ї. На думку Генерального секретаря ООН, коли зневажаються основні права однієї сім'ї - єдність всієї людської сім'ї, членами якої вони є, перебуває під загрозою.
                    Будучи одним з основних інститутів суспільства, першою сходинкою соціалізації людини, сім'я розвивається та видозмінюється разом із навколишнім світом, по-своєму реагуючи на вимоги часу, відповідаючи на громадські потреби і сама формуючи їх.
                      Сім'я, як основний елемент суспільства, була і залишається берегинею людських цінностей, культури та історичної спадкоємності поколінь, чинником стабільності і розвитку. Завдяки родині міцніє і розвивається держава, зростає добробут народу.
                       У всі часи про розвиток країни судили за положенням сім'ї в суспільстві та по відношенню до неї держави.
                        З сім'ї починається життя людини, тут відбувається формування її як громадянина. Сім'я - джерело любові, поваги, солідарності та прихильності, то, на чому будується будь-яке цивілізоване суспільство, без чого не може існувати людина. Благополуччя родини - ось мірило розвитку і прогресу країни.
 http://zachustvitchznu.ucoz.ru/news/15_travnja_svjata/2014-05-15-432
                                  «Сім'я — не осередок держави. Сім'я — це держава і є»
                                                                                                                            — Сергій Довлатов

среда, 7 мая 2014 г.

"Солдатская лира"



            Накануне Великого праздника , Дня Победы, сотрудники Чугуевской ЦБС  провели ряд мероприятий, посвященных 69- й годовщине Победы над фашизмом. Одно из них состоялось в уютной  библиотеке УВКа  №6 для учащихся 9-б класса ,  посвященное Дню Победы и творчеству бойца- поэта
 В. Чугая ,которое называлось, как сборник стихотворений автора,        «Солдатская лира»
 Библиотекари горячо и сердечно поздравили с наступающим празником учителей и учащихся  УВКа №6!
Май. Солнце. Музыка играет,
Бодрит, волнует грудь мою.
Звеня медалями шагаю
В парадном праздничном строю.
А рядом – молодцы, не деды,
И расправляю плечи я …
Ко мне всегда на День Победы
Приходит молодость моя.