Искать в этом блоге

среда, 29 апреля 2015 г.

Річниця трагедії на ЧАЕС : 29 років


У ніч з 25 на 26 квітня 1986 року сталася найбільша техногенна катастрофа ХХ сторіччя — аварія на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС), розташованої у м. Прип'ять Київської області.


24 квітня  завідуюча міською бібліотекою для юнацтва Петрова Л.О. та учасник ліквідації аварії на Чорнобильській АС, голова Чугуївського комітету “Ветерани Чорнобиля”  Спєсівцев А.І.  завітали у гості до бібліотеки УВК №6.
Учні 6-А класу з великою зацікавленістю слухали розповідь очевидця  трагічних подій 29-річної давнини – аварі на ЧАЕС,  Анатолія Івановича Спєсівцева. Анатолій Іванович розповів , що з чорнобильською трагедією зіткнулось багато жителів нашого міста та району.З перших днів ліквідації наслідків аварії на ЧАЄС ряд організацій, підприємств, військових частин направили своїх представників на боротьбу з лихом.
У числі перших поїхав і Анатолій Іванович. Його ім’я вписано в Книгу Пам’яті ліквідаторів Харківської області.


суббота, 25 апреля 2015 г.

Медіаосвіта та медіаграмотність у бібліотечних закладах

 
             МБФ „Академія Української преси“ (АУП)  за підтримки програми «Бібліоміст» запросила  бібліотекарів публічних бібліотек  із  Харьківської, Полтавської, Сумської, Донецької та Луганської областей до участі в  2-денному  тренінгу « Практична медіаграмотність».
Тренінг відбувся 22- 23 квітня  у м. Харькові.
          Учасникам тренінгу були  запропоновані моделі практичної медіаосвіти та медіаграмотності, які можуть бути імплементовані у діяльність їх бібліотечних закладів.
Під час тренінгу учасники отримали відповіді на наступні теоретичні та практичні запитання:
  • Медіаграмотність як життєво необхідна навичка в сучасній Україні
  • Медіа, інвестори й держава: що кому належить на медіа ринку.
  • Своєрідність інформації як товару: що продають медіа?
  • Cтруктура українського медіа ринку.
  • Новинна грамотність. Стандарти подання інформації. Як перевірити достовірність та неупередженість інформації. Класифікація джерел інформації.«Техніка безпеки»  під час роботи з джерелами. Проекти практичної медіаграмотності в Україні:StopFake.
  • Інформаційні війни: як врятуватися від пропаганди або чому вдається манипулювати громадською свідомістю.
  • Технології критичного мислення: як сприймати і трактувати інформацію.
  • Методи критичного мислення для модераторів дискусій.
  • Слухачі  здобули навички з аналізу медіатекстів, перевірки достовірності інформації та навчилися  самі проводити  заняття  з аналізу медіатекстів. 
       Під час заходу відбулася дискусія «Як сьогодні просувати медіаграмотність у бібліотеці: залучення користувачів та налагодження партнерства».
       Учасники отримали посібники АУП із медіаграмотності та отримали Сертифікати.


пятница, 10 апреля 2015 г.

Писанка - невичерпне джерело творчого натхнення

    

  В очікувані Великоднього свята бібліотекарі юнацької бібліотеки  вирішили опанувати мистецтво писанкарства. Допомогла реалізувати нашу ідею майстриня - аматор Ясногородська Тетяна.
        Вона казала : «Малюючи писанки, ми малюємо  своє  бажання – кожен  візерунок має  сакральне значення, своєрідну форму молитви».
Писанки ми розмістили на своєрідні "дерева".  Так їх всі  зручніше роздивитися.
     Ми вважаємо ,що треба зберігати та розвивати  писанкарство народними майстрами, щоб  з покоління в покоління переносити закодоване письмо на добро і щастя, залучати  молодь та дітей до вивчення прадавніх звичаїв українського народу.




суббота, 4 апреля 2015 г.


                                          4 квітня –
                                 День створення НАТО (1949)
          
4 квітня 1949 року у Вашингтоні представниками 12-х країн - США, Великобританії, Франції, Італії, Бельгії, Нідерландів, Люксембурга, Канади, Данії, Ісландії, Норвегії та Португалії - підписано Північно-атлантичний пакт (НАТО) про воєнно-політичний союз, що ставив за мету колективний захист демократичних свобод і протидію комуністичній експансії.
У 1952 році до НАТО приєднались Греція і Туреччина, у 1955-у - ФРН. Цього ж року східноєвропейські країни на противагу НАТО створили свою військово-політичну організацію - Варшавський договір, - в котрій домінуючу роль відігравав Радянський Союз. У 1966 році, звинувативши США у порушенні умов договору 1949 року, з віськових структур НАТО вийшла Франція.
У 1982 році до Північно-атлантичного пакту приєдналась Іспанія, у 1990-у об'єднана Німеччина зайняла місце ФРН, а в 1999-у до НАТО вступили Угорщина, Чехія і Польща, колишні члени Варшавського договору, котрий саморозпустився вісім років перед тим; у 2004-у - Болгарія, Латвія, Литва, Румунія, Словаччина, Словенія, та Естонія, а в 2009-у - Албанія та Хорватія.
У 2010 році була прийнята нова стратегічна концепція «Активна участь, сучасна оборона», в якій визначено три найважливіших задач НАТО в новій геополітичній ситуації - колективна оборона, врегулювання криз та безпеку на основі співпраці.
Єдиною країною, що не має своїх регулярних військ, протягом понад півстоліття залишається Ісландія.
Відносини України і НАТО були встановлені в 1991 році з моменту вступу України до Ради північноатлантичного співробітництва відразу після розпаду Радянського Союзу. Саме Україна стала першою країною СНД, яка 8 лютого 1994 стала учасницею програми Партнерство заради миру. 9 липня 1997 року в Мадриді була підписана Хартія про особливе партнерство між Україною та Організацією Північноатлантичного Договору. Як головний механізм двостороннього діалогу відповідно до хартії була заснована Комісія Україна-НАТО (КУН). У 1998 в рамках КУН була створена Спільна робоча група Україна-НАТО з оборонної реформи.
У 2002 році президент Леонід Кучма зробив офіційну заяву про намір України стати членом НАТО і 11 січня 2003 року було створено Національний центр з питань євроатлантичної інтеграції України, який 2 квітня 2010 року ліквідував Віктор Янукович. 18 вересня 2014 року президент Петро Порошенко під час виступу у Конгресі США закликав надати Україні статус союзника поза НАТО, а через три місяці заявив, що питання вступу України до НАТО вирішуватиметься через 5-6 років на референдумі, коли країна буде відповідати категоріям та стандартам цього альянсу.
 
     http://www.jnsm.com.ua/cgi-bin/m/tm.pl?Month=04&Day=04