Искать в этом блоге

среда, 30 декабря 2015 г.

Привітання з Новим Роком 2016



          Шановні користувачі бібліотеки, колеги!
          Щиро вітаємо вас з наступаючим 2016 Новим роком!
        Бажаємо вам і вашим родинам міцного здоров'я і домашнього затишку,щоб новий рік приніс з собою благополуччя та процвітання.
           Нехай робота приносить вам успіх та задоволення і примножує ваш достаток,і нехай символ нового року-ялинка,що асоціюється з покірністю та витривалістю,допоможе вам повірити в свої сили,додасть наснаги та оптимізму,і поведе вас до нових висот та досягнень!
            Гарного Нового року!






пятница, 18 декабря 2015 г.

Новогодние открытки 2016 своими руками

   
       
         Накануне наступающего Нового года всех волнует один и тот же вопрос – что дарить? Хорошей традицией считается поздравлять с Новым годом открыткой с пожеланиями счастья. В наш век цифровых технологий, когда красочную поздравительную открытку можно отправить в любой уголок планеты с помощью пары кликов мыши, так хочется подержать в руках настоящую новогоднюю открытку – ощутимый кусочек картона, на котором написаны теплые слова! Особенно, если это новогодняя открытка своими руками. Особую радость изготовление такого сюрприза родным и близким, доставит детям.

        18 декабря 2015 г. в центральной городской библиотеке прошел мастер-класс по изготовлению новогодних открыток. Его проводили заведующая городской библиотекой для юношества Петрова Л.О.  вместе с коллегой Чугуевской ЦБС Ясногородской Т. Л. для учеников  4-го класса ООШ №1 (классный руководитель – Бережная Е.В.) Сотрудники библиотеки рассказали и показали как можно сделать красивую поздравительную открытку своими руками. Ребята  в полной мере проявили свои творческие способности.
      Ребята научились создавать интересные,красивые и полезные открытки своими руками,используя подручные материалы.Если вы хотите выразить свою индивидуальность и сделать поздравление с Новым годом оригинальным, то центральная библиотека города Чугуева вам в этом поможет!



понедельник, 14 декабря 2015 г.

М. Старицькому – 175!


Хто з вас, шановні читачі, не бачив веселої комедії «За двома зайцями»,або не заслуховувався піснею «Ніч яка місячна»? Її автор –   театральний  діяч і письменник Михайло Петрович Старицький, 175 років від дня народження якого виповнюється  14 грудня2015 року.

Михайло Старицький — один з корифеїв українського побутового театру. Народився Михайло Петрович Старицький 2 (14) грудня 1840 в селі Кліщинці Золотоніського повіту на Полтавщині (тепер — Черкаська область) в сім’ї дрібного поміщика.З 1851 по 1856 рр. навчався в гімназії в Полтаві. У віці 8 років у нього помер батько, відставний ротмістр, а в 1852 р.померла мати і Михайло став круглим сиротою. Михайло Старицький залишився під опікою свого дядька дядька – Віталія Романовича Лисенка, батька композитора Миколи Лисенка.У 1858 р. продовжив навчання на фізико-математичному, потім на юридичному факультетах Харківського університету Харків, з з 1860 р. в Києві, в 1865 р. закінчив Київський університет.1862 р. одружився із сестрою Миколи Лисенка Софією Віталіївною. У 1864 р. Михайло Старицький почав виступати в театральних гуртках. Перші твори Старицького були надруковані у 1865 р. Старицький був справжнім учителем молодих українських письменників і відіграв велику роль в організації літературного і громадського життя 1890-х рр.1871 р. оселився у Києві. Увійшов у творчу співпрацю з Миколою Лисенком – вони спільно організували «Товариство українських сценічних акторів». Старицький записував народні пісні, які потім видавав в обробці Миколи Лисенка, писав лібрето до Лисенкових опер («Гаркуша», «Чорноморці», «Різдвяна ніч», «Тарас Бульба»). Під тиском імперської влади Старицький змушений був у 1878 р. емігрувати на деякий час за кордон.Повернувся в Україну в 1880 р. й знову розгорнув видавничу і театральну діяльність. У 1883 р. Михайло Старицький став керівником і режисером першої об’єднаної української професійної трупи.У 1883 та 1884 рр. видавав український альманах «Рада» (вийшло два випуски). У 1885 р. через низку причин залишив трупу корифеїв і заснував нову з молодих акторів. З 1895 р. залишив театральну діяльність і цілком віддався літературній творчості.Помер у Києві 27 квітня 1904 р., похований на Байковому кладовищі.

четверг, 10 декабря 2015 г.

«Головне, щоб влада слухала людей»

З нагоди Всеукраїнського тижня права, 9 грудня на базі кіноклубу Docudays UA при Чугуївській міській бібліотеці для юнацтва відбувся кінопоказ та обговорення документального фільму з репертуару Мандрівного міжнародного фестивалю Docudays UA.

До участі у заході було запрошено регіонального партнера Фестивалю, голову «Центру правових та політичних досліджень «ДУМА» Юрія Чумака.

Правозахисник повідав учням школи № 4 міста Чугуєва про історію появи Міжнародного дня прав людини, роз’яснив, яким чином громадяни можуть відстоювати свої права та законні інтереси, і наголосив, що правова обізнаність молоді слугуватиме запорукою гідного життя у майбутньому.

Увазі юних глядачів було представлено стрічку нідерландських кінодокументалістів «Ґабрієль повідомляє з чемпіонату світу».

Сюжет фільму:
Бразильський хлопчик Ґабріель був ще маленьким, коли дізнався, що Чемпіонат світу з футболу – 2014 відбуватиметься в його рідній країні. Але владники, аби привезти іноземних уболівальників на футбольний стадіон, прокладають залізницю просто через квартал, де живе Ґабріель. Будинки зносять, родини змушені переїжджати, і навіть майданчик, на якому місцеві діти грають у футбол, скоро зникне. Для Ґабріеля усе це стає жахіттям. Хлопчик обурений несправедливістю у своєму місті і викладає у блог відеозапис того, як бульдозери зносять будівлі в його районі. Стаючи журналістом, він намагається захистити власні права та права своїх земляків. У підсумку – залізницю так і не добудовують, більшу частину домівок у кварталі залишають у спокої. На певний час…

Після перегляду була організована дискусія щодо сенсу побаченого. І важливу думку висловив 6-класник Микита, який зазначив, що, аби влада прислухалася до людей, таких проблем би ніколи не виникло.


Нагадаємо, що кіноклуб медіапросвіти Docudays UA на базі Чугуївської міської бібліотеки для юнацтва діє майже рік, та регулярно організовує для молоді покази найкращих фільмів з репертуару Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

пятница, 4 декабря 2015 г.

6 грудня – День Збройних сил України!



Шановна громада міста Чугуєва!
Щиро вітаємо всіх, особливо військовослужбовців, представників сильної статті
з Днем Збройних Сил України!
Бажаємо Вам усім Миру, богатирського здоров’я, довголіття, успіхів й везіння у військових операціях, незламної волі в подоланні труднощів військового буття, надійного родинного тилу, мужності, сили та звершення всіх ваших мрій і побажань! І нехай Вам завжди буде кого захищати, щоб Ви були живі і здорові!



 На аэродроме 203-й учебно-авиационной бригады продолжается летная практика у курсантов четвертого выпускного курса Харьковского университета Воздушных Сил имени Ивана Кожедуба. 

вторник, 1 декабря 2015 г.

Всемирный День борьбы со СПИДом


          СПИД – самая новая, но при этом самая быстро распространяющаяся смертельная болезнь современного человечества. Про синдром приобретенного иммунодефицита заговорили только в начале 80-х годов прошлого века. Страшный, но еще до конца неизвестный диагноз был поставлен 5 июня 1985 года в США. Спустя семь лет, когда болезнь приняла, поистине, устрашающие размеры, расползаясь по всем странам и континентам, о страшном синдроме решили заговорить в масштабах всей планеты.