Искать в этом блоге

суббота, 17 мая 2014 г.

Поети Харківщини в гостях у бібліотекарів

         В рамках проведення 7-го міського  літературного фестивалю "Сиреневый май"  Чугуївською бібліотечною системою були запрошені  письменники з Харківської  обласної  організації Національної Спілки письменників України. Харків і Харківщина в усі часи своєї історії були багаті на літературні таланти. Тут народжувалися і утверджувалися в своїй творчості багато наших всесвітньо відомих земляків, які прославили Слобожанщину, Україну на весь світ.

        Згадаймо імена наших видатних майстрів слова і думки, серед яких Семен Климовський, Григорій Сковорода, Петро Гулак- Артемовський, Григорій Квітка-Основ'яненко. Це вони зачинали літературну славу нашого краю.
         Саме завдяки таким письменникам про Харків заговорили як про культурний і науковий центр. На Харківщині народився і вчителював автор "Словника української мови" Борис Грінченко, а своїми науковими працями збагатили світову думку Олександр Потебня і Микола Сумцов.


         Проте з найбільшою силою розквітнув талант  письменників у роки Українського відродження: Василь Єлан-Блакитний, Микола Хвильовий, Микола Вороний, Петро Панч, Микола Куліш та багато інших боролися за нову Україну, її майбутнє. Багато з них поплатилися життям і кров'ю за свої творчі і загальнолюдські устремління.
          Поети, письменники, літературні критики – це передова частина мистецької інтелігенції Харківщини, її еліта, які визначають творче і мистецьке обличчя краю, його духовності і моральні засади. Саме харківські літератори були завжди попереду у виборюванні незалежності України, відродженні і розвитку національної культури, духу і мови.
          Гордістю Слобожанської землі стали талановиті Ігор Муратов, Роберт Третьяков, Борис Чічібабін, Володимир Добровольський.
         Високо поціновується талант і активна громадська позиція багатьох сучасних письменників Харківщини, серед яких Анатолій Перерва, Юрій Стадниченко, Римма Катаєва, Ірина Євса, Ніна Супруненко та багато інших зрілих і молодих авторів слова.

          Нашій бібліотеці дуже пощастило приймати у себе в гостях таких видатних письменників Харківщини, членів Національної Спілки письменників України   як В'ячеслав  Романовський , Анатолій Перерва , Олексій Бінкевич, Микола Побелян

 
       Письменники розповіли , що сьогодні Харків живе активним творчим і духовним життям, представили  рушник,  на якому вишиті   250  автографів українських письменників, серед яких перший автограф залишив Дмитро Павличко! В теплій та дружній атмосфері почитали  власні поезії, поділилися своїми планами на майбутнє, дали схвальний відгук про поетичні зернинки молодих поетівЧугуївщіни.
         Всі присутні були у піднесеному настрої, бо у бібліотеці панувала дружня атмосфера, звучало ніжне, поетичне слово. 

  Поети залишили у подарунок Чугуївським бібліотекам свої нові книжки зі своїми автографами!




    В'ячеслав Романовський  сказав : "Нам дуже пощастило. Ми живемо в надзвичайному місті. Місто вчених, робітників, художників, поетів, музикантів. Це наше місто. І яким воно є і буде – залежить від нас з вами. Адже обличчя міста створюють його городяни, тобто ми з вами".І ми з ними згодні , і  чекаємо на нові зустрічі!
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий