Искать в этом блоге

вторник, 3 марта 2015 г.

2015 року відзначається 200-річчя від дня народження композитора Михайла Вербицького, автора мелодії гімну України.

 

         2015 року відзначається 200-річчя від дня народження композитора Михайла Вербицького, автора мелодії гімну України.

      …Ця мелодія й слова «душу й тіло ми положим за нашу свободу» вже нікого не залишають байдужим. З нею щодня вмирають українці, й це вже не просто мелодія, слова, це – наша гордість, біль і багато-багато сліз. Очевидно, що двохсотлітній ювілей композитора  привернув до себе велику увагу громадськості.

       Підготовку до цього ювілею, який відзначатимуть на рівні ЮНЕСКО, в Україні нині здійснює громадська організація – товариство «Надсяння», депортовані й нащадки депортованих з Надсяння українців, які вважають це своїм кровним обов’язком, адже Михайло Вербицький – їхній земляк.
 
               Президентом України П.Порошенком видано відповідний  Указ

               УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 6/2015
Про відзначення 200-річчя від дня народження Михайла Вербицького та 150-ї річниці першого публічного виконання національного гімну
 


        Михайло Вербицький народився 4 березня 1815 року в селі Явірник Руський на Перемищині у родині священика.
       Коли малому Михайлові виповнилося 10 років, помер його батько. Двох  малих синів Михайла і Володислава взяв на виховання до Перемишля їх родич, видатний громадський діяч, перемиський  греко-католицький єпископ Іван Снігурський.
      У Перемишлі, тодішньому центрі українського духовного і національного відродження  Галичини, розвинувся музичний талант молодого Михайла Вербицького. Там він отримав добру європейську музичну освіту в співацько-музичній школі при греко-католицькому кафедральному соборі. Його вчителями були відомі чеські фахівці Алоїз Нанке , Вінкентій Серсаві, а згодом Францішек Лоренц. Учні Перемиської хорової школи виховувались на найкращих зразках європейської музики  Ф.Й.  Гайдна, В.А.Моцарта, на творах Дмитра Бортнянського, Максима Березовського. Вже у зрілому віці, будучи відомим у всій Галичині композитором, М.Вербицький дуже високо оцінював мистецький рівень цієї школи: « … школа стала консерваторією в мініатюрі, а хор дорівнював добрій опері». Одночасно М.Вербицький навчався у Перемиській гімназії.
        З 1833 року наступних 13 років життя він провів у Львові, де, закінчивши гімназію, поступив до Львівської духовної семінарії.
      Особисте життя М.Вербицького було вкрай важким. У 1838 році одружився, відповідно змушений був припинити навчання у духовній семінарії, заробляв на життя музикою. У 1839 році овдовів і залишився наодинці з немовлям – сином Іваном.
      У 1846 році він повернувся до Перемишля, де почався надзвичайно важливий новий період його творчого життя. У Перемишлі він зустрів бурхливий 1848-й рік. Михайло Вербицький став одним з найактивніших учасників українського відродження в Галичині як композитор, діяч театрального життя.
      У 1850 році закінчив духовну семінарію і був висвячений на священика. Перед отриманням священичого сану одружився вдруге і став батьком другого сина Андрія. На жаль, доля знову була жорстока до нього. Його дружина у 1858 році передчасно померла.
      З 1856 року і до своєї смерті в 1870-му році був парохом у селі  Млини у  Надсянні.
Коли у Львові при товаристві  «Руська  бесіда» у 1864 році      був створений театр,          М.Вербицький  почав тісно співпрацювати з ним, пишучи музику до його вистав.  Як стверджують музикознавці, цей період став вершиною у його творчому житті.
       У творчій спадщині композитора о. М.Вербицького є церковна музика (в першу чергу Літургія для мішаного та чоловічого хорів), світські хори, солоспіви, вокальні ансамблі, обробки народних  пісень, оркестрові музичні твори, музично-сценічні твори для театральних вистав.
      Іван Франко називав Михайла Вербицького «найзначнішим талантом» серед галицьких композиторів.
      Михайло Вербицький був не тільки основоположником професійної музичної культури в Галичині, але й одночасно, як писав Станіслав Людкевич , став  «символом нашого національного відродження»
–   –   –
http://nadsyannya.org.ua/?p=566

Комментариев нет:

Отправить комментарий