Искать в этом блоге

четверг, 20 декабря 2018 г.

Громадський бюджет


        Будуємо разом місто своєї мрії!



В цьому році бібліотека для юнацтва Чугуївської ЦБС брала участь у проекті Громадський Бюджет (інструмент для зміни міста на краще) і ПЕРЕМОГЛА з проектом "Юнацька бібліотека - теріторія тепла,затишку та спілкування!"


Приміщення бібліотеки побудовано у 70-х роках минулого століття за типовим проектом багатоповерхового будинку, площа, яку займає бібліотека 168 м2, вікна дерев’яні, капітальний ремонт не проводився. На сьогоднішній день виникла проблема збереження тепла та економії бюджетних коштів на утримання бібліотеки, що можна вирішити шляхом впровадження енергозберігаючих технологій.


Проект «Громадський бюджет» діє у Чугуєві третій рік поспіль. За цей час чугуївцям вдалося освоїти понад 500 тисяч гривень та втілити 7 ідей, які значно покращили життя у місті. Стерилізація бездомних та домашніх тварин, обладнання шахового майданчику «LAD’YА» у сквері Слави, встановлення зупинок громадського автотранспорту у віддалених мікрорайонах міста – ці та інші корисні для чугуївців новації вдалося реалізувати у місті завдяки «Громадському бюджету».

Чугуїв став першим містом у нашому регіоні, в якому почав реалізовуватися проект «Громадський бюджет». Якщо більшість міст-учасників бюджету участі почали впроваджувати цей інструмент за підтримки іноземних організацій (ПАУСІ, «Східна Європа», Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), то чугуївській місцевій владі вдалося запустили процес своїми силами.
За ініціативою міського голови Галини Мінаєвої у 2017 році фахівці міськради розробили положення про "Громадський бюджет" та затвердили номінаційний комітет. З міського бюджету на реалізацію проекту тоді було виділено 322 тисяч гривень. Згідно з положенням, 40% від усієї суми виділялося на малі проекти (до 50 тисяч гривень), а 60% — на великі (від 50 до 80 тисяч гривень). Оскільки ця ідея була нова, в Чугуєві організували широку інформаційну кампанію. Співробітники мерії переймалися, як сприймуть чугуївці "Громадський бюджет" і чи залучаться до написання проектів.
Але все ж таки знайшлися смільчаки, які побажали спробувати свої сили в написанні проектів. Активісти міста запропонували на розгляд громади 7 проектів. Навесні 2017 року було запущено голосування, як електронне (на сайті міськради), так і паперове. У місцях найбільшого скупчення людей (в міськраді, супермаркетах, соціальних закладах) було встановлено пункти голосування, щоб люди, у яких немає доступу до Інтернету, могли проголосувати і підтримати ту чи іншу пропозицію. Таким чином були визначені 3 проекти-переможці. В громадському проекті взяло участь 2082 мешканця міста.
Серед проектів "Громадського бюджету", які пропонуються на розгляд громади, лідирують ті, що стосуються питань екології та благоустрою міста: реконструкція вуличного освітлення, доріг та пішохідних зон, очищення Сіверського Донця, облаштування комфортних зон відпочинку, парків та скверів Чугуєва. Це ще раз доводить, що чугуївці хочуть бачити у своєму місті красу та комфорт.
На реалізацію проектів громадського бюджету у 2019 році міська влада виділила 420 тисяч гривень. Чугуївцями була подана рекордна кількість проектів – 19. З них 7 були обрані громадою в якості переможців. Наприкінці минулого тижня на засіданні Номінаційного комітету було підбито підсумки конкурсу. Усього (у паперовому вигляді та на спеціальній електронній платформі) за проекти було подано 2430 голосів членів громади, які виявили небайдужість до свого міста та зацікавленість у його розвитку.
У категорії великих проектів перемогу отримали: «Стерилізація собак і кішок Чугуєва. Закріплення результатів» (лідирує третій рік поспіль) та «Стежина до знань», метою якого є покращення естетичного вигляду прибудинкової території біля дому № 143 в мікрорайоні Авіатор та НВК № 6.
Серед малих проектів чугуївці обрали відразу 5 переможців. Проект «Святий Миколай – новорічні свята відкривай» передбачає придбання матеріально-технічного обладнання, що забезпечить покращення функціонування та розвиток культурно-дозвіллєвої інфраструктури міста під час зимових свят, розширить можливості надання якісних культурно-освітніх послуг Чугуївським БДЮТ.
«Юнацька бібліотека – територія тепла, затишку та спілкування» - впровадження енергозберігаючих технологій у закладі. «Заощаджуємо енергію і гроші» - заміна старого освітлення на енергоефективне в будинках 29 та 31 по вулиці Харківській.
«Ми обираємо спорт» - проект спрямований на реалізацію прагнення молодого покоління до вуличного спорту, формування позитивного ставлення до активного способу життя, без шкідливих звичок. На місці спортивного майданчика НВК №6 в 2019 році з’явиться сучасний військово-спортивний комплекс. Проект «Увімкни сонце – живи комфортно» передбачає установку в сквері "40 років Перемоги" вуличних світильників на сонячних батареях.
Ініціативи чугуївців, які стали переможцями конкурсу «Громадський бюджет», буде реалізовано за кошти міського бюджету протягом 2019 року.https://www.facebook.com/groups/Public.project.Chuguiv/?ref=direct

Це гарний приклад е-демократії, коли ми не просто беремо участь у виборах, а й можемо напряму брати участь в розподілі міських бюджетів. Уже всюди в Україні хорошим тоном вважається робити бюджети участі. Тенденція пішла потужно, активісти цим захоплені. Дуже цікаво спостерігати за тим, як це відбувається на місцевому рівні, з’являються ініціативи – а давайте зробимо це для наших об’єднаних територіальних громад, в нашому містечку!https://www.prostir.ua/2017/08/artem-stelmashov-pro-hromadskyj-byudzhet/

https://chuhuiv-budget.e-dem.in.ua/#/project/4208?compid=58

Комментариев нет:

Отправить комментарий