Искать в этом блоге

четверг, 6 августа 2020 г.

«Великий Ілля Рєпін »

«Великий Ілля Рєпін »: до 176-річчя від дня народження Іллі Рєпіна
 Ілля Юхимович Рєпін народився 24.07.(5.08)1844 року в місті Чугуїв на Харківщині, Україна, у родині військового поселенця. Початкові навички живопису отримав від чугуївських іконописців. У 1863-1871 роках навчався в Петербурзький академії мистецтв. Регулярно брав участь у виставках передвижників. Писав портрети, жанрові та історичні картини.
 
Життя і творчість І. Ю. Рєпіна тісно були пов’язані з Україною. Художник знав українську мову і історію українського народу. Про це свідчить величезне панно І. Ю. Рєпіна «Запорожці пишуть листа турецькому султану». Рєпін був членом журі комісії зі спорудження пам’ятника Т. Г. Шевченку. Ілля Юхимович високо цінував особистість Шевченка, називаючи його «апостолом свободи». Він написав аквареллю «Прометея» з поеми Т. Г. Шевченка «Кавказ». Також І.Ю. Рєпін став членом – засновником товариства з охорони витончених мистецтв ім. В. Верещагіна в місті Миколаїв. Він був почесним членом Київського літературно-артистичного товариства та Київського товариства старожитностей і мистецтв.
 
Жив в Москві і Петербурзі, останні роки життя – в Куоккале, на Карельському перешийку. Там він помер в 1930 році. Зв’язок із рідним містом, Слобожанщиною й Україною Ілля Рєпін намагався зберігати до кінця життя, а українські мотиви посідали важливе місце у творчості художника.
 
З Україною Ілля Рєпін був пов'язаний не тільки походженням, але й чуттєво. Він був закоханий в українську природу, людину, фольклор та висував проблему українського стилю в мистецтві. До друзів Іллі Рєпіна належали українські діячі: Д. Яворницький, М. Мурашко, М. Кропивницький, Є. Чикаленко й багато інших. Його учнями були М. Пимоненко, О. Мурашко, І. Макушенко, Ф. Красицький, С. Прохоров та інші. Він підтримував діяльність рисувальних шкіл у Києві М. Мурашка, у Харкові. Взяв участь у заходах зі спорудження першого в Україні пам'ятника Т. Шевченку. Після здобуття Фінляндією незалежності від Росії Ілля Рєпін не захотів переїжджати до Москви і Петербурга, згодом більшовики також перекрили шлях і до України. 1919 року Рєпін подарував фінському Товариству художників 23 картини російських художників, які не підтримали більшовицького перевороту. Так було покладено початок знаменитій колекції “Атенеум”.
 
Помер художник Ілля Юхимович Рєпін 29 вересня 1930 року у своїй віллі “Пенати” в невеличкому фінському селищі Куоккала. За заповітом, тіло мали поховати в рідному Чугуєві, але через більшовицьку владу в східній Україні, вдова художника вирішила поховати чоловіка в парку поблизу від будинку і пагорба, який Ілля Рєпін називав Чугуєвою гіркою. З матеріалами книжково-ілюстративної виставки «Великий Ілля Рєпін » можна ознайомитись протягом серпня в юнацькій бібліотеці








 
можна ознайомитися протягом серпня у юнацькій бібліотеці (вул.Харківська, буд.33).

Комментариев нет:

Отправить комментарий