Искать в этом блоге

четверг, 30 января 2014 г.

200-річчю з дня народження Тараса Григоровича Шевченка присвячується
«Незнайомий «Український Рембрандт»
«Не поет – бо це ж до болю мало,
Не трибун – бо це лиш рупор мас,
І вже менш за все – «Кобзар Тарас» -
Він, ким зайнялось і запалало»
(Євген Маланюк "Шевченко")
Історії світової культури відомі приклади, коли в одному митцеві щасливо поєднується поетичне і художнє обдарування. До таких феноменів належить Тарас Григорович Шевченко.
Вшановуючи в цьому році Шевченка, ми  добре знаємо його як геніального поета, талановитого прозаїка і драматурга, але часто забуваємо і навіть не знаємо, що він – видатний, по-справжньому народний і національний художник – реаліст, живописець, майстер рисунка, акварелії і сепії, академік Російської академії мистецтв.
При житті його називали «Українським Рембрадтом». Художня спадщина, його ідеї, його творчість стали дорогоцінним набутком у скарбницю української і світової культури. З-під його пензля, олівця, граверного штихеля та офортної голки вийшли сотні реалістичних, змістовних творів, пронизаних думкою про красу світу, прагнення до гармонії і заклик до боротьби за кращу долю народу.
Зрозуміло, що ми не зможемо представити повної спадщини Шевченка - художника, а лише ознайомимо вас з його окремими, геніальними  творами в образотворчому мистецтві.
Тож перегорнемо сторінки його життя і побачимо характерний не тільки для нього стиль і тематику, а й новаторські ідеї, вкладені в світову культуру.

 http://lib-sed.at.ua/news/200_richchju_z_dnja_narodzhennja_tarasa_grigorovicha_shevchenka_prisvjachuetsja/2014-01-23-317

Комментариев нет:

Отправить комментарий