Искать в этом блоге

суббота, 13 декабря 2014 г.

Новый 2015 год: Книга — все еще лучший подарок

ТОП-10: КНИГА ЯК ПОДАРУНОК

book-giftНаближаються свята, а разом із ними необхідність купувати новорічні подарунки. У кожного свій стиль у цій справі. Хтось заздалегідь проводить розслідування з метою з’ясувати, що саме мріють побачити під ялинкою його рідні й друзі. Хтось методично обходить крамниці в пошуках осяяння: ось, мовляв, це годиться! А хтось діє за принципом Кози-Дерези: бігла через місточок, вхопила кленовий листочок — вважаючи, що головне не подарунок, а увага.
Але «Друг читача» не зраджує своїм принципам і наполегливо стверджує, що найкращий подарунок — це книжка. Вона справді універсальна, бо на кожен смак можна підібрати щось відповідне. До вашої уваги пропонуємо ТОП-10 книжкових подарунків.
shveikЯрослав Гашек. Пригоди бравого вояка Швейка (видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА»)
Для любителів пореготати над чимось веселеньким пропонуємо класику жанру, що впевнено позмагається із сучасним телепродуктом, гідним вважатися хіба низькопробною імітацією гумору. Позмагається й переможе! Знайомтеся, хто не знає — бравий вояка Швейк. Він чех, персонаж одного з найвідоміших чеських письменників Ярослава Гашека, він простачок (чи просто прикидається?), змушений воювати на австрійському боці в Першій світовій війні, але своєю пасивною непокорою зводить на пси всі мілітаристські потуги. А тепер українські подробиці: видання добротне, переклад перевірений десятиліттями (здійснив його в 1958 році Степан Масляк), а ілюстрації найсправдешніші — належать перу Йозефа Лади, Гашекового приятеля й активного співтворця «Швейка».

kobzarБрати Капранови. Нові розділи до Кобзаря-2000 (видавництво «Зелений пес»)
На аргумент про те, що кожна книга написана на певний смак, а тому з подарунком ой як можна промахнутися, є відповідь. Подаруйте «Нові розділи» Братів Капранових. Ця книга є збіркою новел, що тематично продовжує «Кобзар-2000», написаний дуетом авторів, відомих письменників. Назвати «Нові розділи» прозою, що не розчаровує, дозволяють три складники: українська містика, легкий стиль, глибина сенсів, закладена у виразних сюжетах. Під однією обкладинкою зібрано різні жанри — деякі будуть до вподоби чоловікам, а деякі більше припадуть до душі жіночій аудиторії.

starkiyvОлександр Паталєєв. Старий Київ (видавництво «Либідь»)

Якщо людині, котрій ви шукаєте подарунок, реальність здається цікавішою за художню вигадку, радимо зупинити вибір на книзі «Старий Київ». Це захопливе заняття — поринати в іншу епоху, долучатися до минулого через спогади очевидця. Адже в цій книзі подано самобутні нотатки купця першої гільдії, Олександра Паталєєва. Вони розкривають перед сучасним читачем неповторну атмосферу Києва другої половини ХІХ століття. Щоб уявляти побут і звичаї було легше, у виданні подано спогади й чудові ілюстрації.

antologia erotСяйво білого тіла. Антологія еротичної поезії (видавництво «Факт»)

А цю книгу найкраще подарувати для своєї половинки, щоби потім насолоджуватися читанням удвох. Ошатний томик із ефектним оформленням є збірником найкращих рядків про чуттєвість, написаних українськими поетами у ХХ столітті. Вирішував, що з нашої лірики удостоїться звання «еротична поезія», упорядник Микола Сулима. І треба сказати, він не прогадав. Тут уся гамма почувань від майже цнотливого «І таке безмежне в коханні: “Мила…”» Валер’яна Поліщука до відвертого «На грудях бачив дві суниці» Дмитра Павличка. В антології бачимо і чоловічий, і жіночий погляд на ці справи (жіночого, правда, менше — може, прекрасна стать соромиться відвертості?). Отже, якщо вам не забракне сміливості, даруйте й чекайте на реакцію.
gogol 1Микола Гоголь. Вечори на хуторі біля Диканьки. Миргород (видавництво «Либідь»)
Цю книгу треба дарувати тим, хто дбає про свою домашню бібліотеку — томик стане її окрасою. А також тим, хто й близько не має бібліотеки — видання її започаткує. Бо книжка справді непересічна. По-перше, це Гоголь, надрукований за прижиттєвими виданнями — без пізніших втручань у тексти. По-друге, Гоголь, ретельно прокоментований: примітки містять унікальні відомості з творчої історії кожної повісті. По-третє, Гоголь, з любов’ю оформлений. Цікаво виконані, скупі в кольорі, проте неймовірно багаті ілюстрації Сергія Якутовича, лауреата Шевченківської премії, приносять справжнє задоволення. Недарма книга отримала міжнародне визнання — вона є лауреатом конкурсу «Мистецтво книги» (Москва) цього року.
avtomobilna progulАвтомобільна прогулянка Україною. Путівник (видавництво «Балтія-Друк»)
Якщо людина, якій ви подаруєте цей путівник, проїде за всіма маршрутами, описаними в «Автомобільній прогулянці Україною», вона матиме повне право вважати, що на туризмі зуби з’їла. Втім, головне в цій справі — бажання. Отже, дарувати цей невеликий за форматом (щоби не займав багато місця в дорозі), але грубенький і чудово ілюстрований путівник радимо для всіх, кому не байдуже задоволення від оглядання історії з географією. А ще тим, кого і трактором з дивана не стягнеш, — адже апетит приходить під час їжі. Від читання описів захопливих маршрутів, які можна прокласти Україною, навіть у найзапеклішого сидня може зблиснути іскра потягу до мандрів.
istoriya ukrУкраїна: хронологія розвитку (видавництво «Кріон»)
А що подарувати людині, в якої все є? Треба добирати щось дуже розкішне й солідне. Можливо, найліпшим вибором стане саме книжка, бо ж видавці вміють робити справжнісінькі шедеври. Ось, як приклад, візьмімо чотиритомник «Україна: хронологія розвитку». Чотири книги упаковано в ошатну подарункову коробку; оформлено видання зі смаком, у кольорі — тут видавництво відійшло від сіро-бурих традицій «класичних» академічних видань. А зміст зуміли зробити більш ніж академічним. Книги присвячено історії України — в них поетапно висвітлюється історія нашої Батьківщини від давнини до Нового часу. Подарунковий набір отримав багато нагород, зокрема в конкурсі «Краща книга України», став переможцем Всеукраїнського рейтингу «Книжка року-2008». Навряд чи ці книги власник буде перечитувати перед сном, проте їх корисно мати напоготові — щоб уточнити якийсь факт, підшукати коментар, дібрати аналогію.
dashaДаша Малахова. Картата потата (видавництво «Махаон»)
До цього видання також будуть звертатися за порадами, але вже іншого штибу, адже книжка із загадковою назвою — кулінарна. Відома телеведуча Даша Малахова за мотивами своєї програми підготувала чудову збірку рецептів. До речі, назва розшифровується просто: картопля у клітинку. Тут є поради для тих, хто хоче побавити своїх рідних екзотичними, проте не складними у приготуванні стравами. Гарні фото, оригінальні рецепти, а найголовніше — всі ці фантазії цілком реально втілити в життя. «Наші кулінарні принципи: швидко, незвично, смачно й дуже ефектно», — каже авторка. І справді, облизуєшся, коли дивишся на такі шедеври, як груша із шоколадним серцем. Отож, даруйте цю книгу із корисливою метою: покуштувати чудові страви, виконані адресатом подарунка.
kozak mamay 1Козак Мамай (видавництво «Майстерня книги»)
Найзагадковіший персонаж українського фольклору — Козак Мамай. Народні майстри століттями малювали його на віках скринь, кахлях печей, на дверях, на дереві й на полотні: «Козак — душа правдивая…» На щастя, до наших днів збереглося чимало цих зображень, де Мамай завмер із кобзою в руках, а позаду нього — кінь, прип’ятий до списа, і пістоль, і шабелина, і люлька… Видання «Козак Мамай» містить вичерпну кількість репродукцій із зображень, які збереглися, а також детальні коментарі й професійну розвідку. Це книга для розглядання й водночас фіксація нашого минулого, тому дарувати її треба аматорам образотворчого мистецтва й поціновувачам українських традицій.
zadanКнижка з автографом автора
А найбільш вдалим із усіх книжкових подарунків стане книга з автографом автора. Новинка чи хіт, проза чи поезія, грубезна монографія чи тоненька брошурка — головне, щоб автор був до смаку тому, кому ви даруєте. Та де зловити «живого письменника»? Радимо ходити на книжкові виставки, презентації та автограф-сесії. Саме там водяться вони — ті, чиї кілька слів на звороті титулки надають для книги ексклюзивності.
Віта Левицька
http://vsiknygy.net.ua/shcho_pochytaty/overview/4898/
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий