Искать в этом блоге

пятница, 24 июня 2016 г.

Конституція України – символ незалежності держави


          28 червня наша країна відзначає День Конституції. Саме 20 років тому в Україні було прийнято Основний Закон держави, який закріпив незалежність українського народу, зробив його справжнім володарем суверенітету.        28 червня 1996 Верховна Рада України прийняла нову Конституцію України — першу Конституцію незалежної української держави.Депутати працювали над проектом, залишаючись у сесійній залі всю ніч з 27 на 28 червня. Парламентарії врахували зауваження Президента України, а також підтримали всі спірні статті проекту — про державні символи в України, про державну українську мову, про право приватної власності в Україні.
Прийняття конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність.
Прийняття конституції було найважливішим кроком у забезпеченні прав людини і громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.
Дана конституція діє і сьогодні.
Відповідно до Конституції, день прийняття Основного Закону є державним святом — Днем Конституції України.                                                   

   В  бібліотеці  було розміщено книжкову виставку  «Конституція України – символ незалежності держави».  З розповіді бібліотекаря  користувачі бібліотеки  дізналися про походження терміну «конституція», про складні історичні процеси становлення української держави та творення її конституції, які беруть початок у 1710 році з Конституції Пилипа Орлика. Читачів особливо зацікавила історія прийняття нової Конституції України 28 червня 1996 року, також вони звернули увагу на структуру та зміст цього документу, який зокрема визначає наскільки захищені права дитини, право на освіту, на охорону здоров’я та відпочинок, а зовсім скоро – право голосу і вибору.         Зважаючи на вкрай непросту ситуацію, у якій перебуває наша держава, відзначення дня Конституції України цього року – це не просто данина традиції, а можливість проявити силу патріотизму, згадати зусилля і втрати, з якими наші пращури відстоювали права на свою свободу. Сьогодні наші брати знову захищають суверенітет і цілісність країни.

Комментариев нет:

Отправить комментарий