Искать в этом блоге

среда, 8 июля 2020 г.

Юрій Корнійович Смолич 08.07.1900 - 26.08.1976
120 років від Дня народження українського письменника, журналіста, театрального критика
“Людина, котра не знає свого минулого, ніколи не усвідомить повно сучасності й не загляне зірко в майбутнє.” (Юрій Смолич)
Автор понад 40-а збірок оповідань та повістей. Один із основоположників фантастичної прози в українській літературі.
Редагував ряд журналів. Герой Соціалістичної Праці (1970), голова Спілки письменників України (1971-1973), делегат двох з’їздів КПУ.
Помер 26 серпня 1976-го в Києві.
Вже після розпаду СРСР підтвердилися чутки про співпрацю з органами НКВС-КДБ (зокрема із щоденників Олеся Гончара). Систематично писав доноси на Олександра Довженка, вимагав виключення із Спілки письменників Ліни Костенко, а коли сам очолив цю організацію, то домігся вигнання звідти Івана Дзюби.
Вважається, що спецслужби завербували Юрія Смолича, оскільки той свого часу служив артилеристом у Петлюри.
Бібліотека для юнацтва Чугуївської ЦБС представляє до вашої уваги книгу Юрія Смолича "Мир хатам, війна палацам".
Змінюються часи, змінюються епохи, а з ними змінюються наші погляди на ті чи інші історичні події. Але хто може сказати цілком впевнено, як треба розставити всі крапки над «і», як все було насправді і хто був правий чи винний? Особливо якщо це стосується таких складних та неоднозначних подій, як, наприклад, події в Україні між двома революціями 1917 року — лютневою та жовтневою. Саме ці часи описані в романі видатного українського письменника Юрія Смолича (1900—1976) «Мир хатам, війна палацам». Так, письменник писав цей роман у радянські часи, так, нині постаті Грушевського, Винниченка, Петлюри та інших діячів сприймаються інакше, ніж тоді. Але це не означає, що цей роман — така собі примітивна агітка, зовсім ні. Це — епічна картина, погляд людини, яка бачила ті події своїми очима. І тому цей твір, Поза всякими сумнівами, буде цікавий сучасному читачеві, що не байдужий до історії рідної країни.
2
Охват (люди)
1
Взаимодействие
Нравится
Комментировать
Поделиться

Комментариев нет:

Отправить комментарий