Искать в этом блоге

суббота, 11 июля 2020 г.

Джеймс Олдрідж (англ. James Aldridge; 10 липня 1918, Свон-Хілл, Австралія) — австралійський письменник.
Джеймс Олдрідж народився 10 липня 1918 року в містечку Вайт-Гілз, що в австралійському штаті Вікторія. Навчався в комерційному коледжі в Мельбурні. В 1938 році переїхав в Англію й почав журналістську діяльність. Під час Другої світової війни працював журналістом та військовим кореспондентом. Став відомим завдяки своїм романам про неіснуючий австралійський штат Святої Єлени (St. Helen).
Постійним захопленням письменника було мистецтво, зокрема література. Джеймс Олдрідж прекрасно знав усю європейську літературу, а також американську й австралійську.
В 1957 році Олдрідж побував в Радянському Союзі. Відпочиваючи на Чорноморському узбережжі Кавказу він написав оповідання «Останній дюйм». Радянські читачі вперше ознайомилися з цим оповіданням зі сторінок журналу «Огонек», № 37, 1957 р. Українською мовою оповідання надруковано в збірці Дж. Олдріджа «Хлопчик з лісового берега», Київ, Дитвидав, 1959. Сюжет оповідання ліг в основу однойменного кінофільму, створеного на кіностудії «Ленфільм», 1959.
Також письменник побував в Україні, у Києві, зустрічався з читачами, давав інтерв'ю. 11 березня 1964 року київська «Робітнича газета» надрукувала статтю «І в мені частка України». У ній Джеймс Олдрідж писав: «Україна нагадує мені країну мого дитинства Австралію. На мою думку, будь-який український хлопчик може впізнати себе в героях моїх дитячих оповідань».
В австралійському циклі своїх оповідань Джеймс Олдрідж із великою майстерністю передає дитячу психологію, розкриваючи духовний світ підлітка Едгара. У невеличких творах Олдрідж намагався показати майже неймовірні можливості людини, її красу й силу. Про своє оповідання "Останній дюйм" письменник сказав, що це оповідання — насправді метафора, а його суть полягає в тому, щоб вчасно зупинитися, не перейти межі. Письменника приваблює тема людини, що в драматичних обставинах перемагає відчай. Романи Олдріджа тяжіють до жанру героїчної епопеї, вони реалістично відображають і складний шлях людини до нових обріїв, і трагедію людини, що їх утратила.
Через усе життя проніс повагу до простих людей, любов до природи, захоплення мисливством і риболовлею. І сьогодні його оповіданнями захоплюються дорослі й діти.
Твори Олдріджа перекладено 40-ма мовами. Крім романів та оповідань він пише також нехудожні тексти та працює на телебаченні. В 1972 році Організація Міжнародних Журналістів (Organisation of International Journalists) нагородила його золотою медаллю за його журналістську працю.
За його романом Ride a Wild Pony студія Уолта Діснея зняла фільм, а по мотивам My Brother Tom було знято телесеріал.
Книги талановитого письменника ви можете отримати на абонементі юнацької бібліотеки, де на вас чекає книжкова виставка, присвячена Дню народження Джеймса Олдріджа.

Комментариев нет:

Отправить комментарий