Искать в этом блоге

среда, 17 сентября 2014 г.

Територія безпечного Інтернету

      16 вересня 2014 року в Чугуївській міській бібліотеці для юнацтва відбувся захід «Територія безпечного Інтернету», в рамках діяльності клубу «Молодь і закон».

    





    
    Керівник клубу Самко Анжела Володимирівна – завідуюча методико-бібліографічним відділом ЦБС
та завідуюча бібліотекою для юнацтва Петрова Любов Олександрівна
запросили на зустріч з учасниками клубу, учнями 11 класу УВК №6 (Заступник директора з навчально-виховної роботи Кушнарьова Олена Володимирівна), депутата Чугуївської міської ради, Президента Центру правових та політичних досліджень «ДУМА», координатора «Центру правової інформації та консультацій» Чугуївської правозахисної групи Юрія Володимировича Чумака.
Відбулася розмова з підлітками щодо Інтернет-безпеки в віртуальному просторі.




     Ю. Чумак повідомив, що з початку нашої ери для подвоєння знань було потрібно 1750 років, друге подвоєння відбулося в 1900 році, а третє – в 1950 році. Сьогодні світовий обсяг даних збільшується більш ніж в два рази кожні два роки. І немаловажна роль в цьому Інтернету і кожного з нас.

      Правозахисник наголосив, що Інтернет сьогодні став невід’ємною частиною життя багатьох дітей та підлітків, але сам по собі він ані добрий, ані поганий. Він лише інструмент, і головне – вміти його правильно використовувати. Інтернет дає величезні можливості: спілкування, навчання, бібліотеки, музика, кіно. Але, разом з тим, містить віртуальні загрози, які можуть мати негативні наслідки в реальному житті.

      За даними всеукраїнського соціологічного дослідження «Знання та ставлення українців до питання безпеки дітей в Інтернеті» більше 28% опитаних дітей готові переслати свої фотографії незнайомцям у мережі, 17% без вагань погоджуються повідомити інформацію про себе і свою сім’ю – місце проживання, професію і графік роботи батьків, наявність у будинку цінних речей тощо. 22% дітей періодично потрапляють на сайти «для дорослих». Близько 14% опитаних час від часу відправляють платні SMS за бонуси в онлайн-іграх. 


     Отже, віртуальні загрози можуть нашкодити в реальному житті: матеріальному благополуччю (оплата ігор та віртуальних речей, віруси, що шкодять комп’ютеру, переказ грошей на картки незнайомим людям та ін.), фізичному благополуччю (зміна постави, погіршення зору, насильство, втягування у кіберзлочинність, переслідування тощо), психічному благополуччю (залежність від віртуальних ігор або покупок в Інтернет-магазинах, порнографія, мова ворожнечі)… 

      Юрій Чумак запропонував молодим людям навчитися критично ставитися до інформації, знайденої в Інтернеті, адже не все, що опубліковано у «всесвітньому павутинні» – правда, не всі люди в житті є такими, якими вони представляються в соціальних мережах.

      І надав декілька практичних порад, які допоможуть зробити користування Інтернетом не тільки корисним, але й безпечним:
   1. Знайомтеся з пізнавальними можливостями Інтернету для цілеспрямованого розвитку (вивчення мови, прослуховування музики, віртуальне відвідування музеїв та галерей).
      2. Не розміщуйте особисту інформацію в Інтернеті (домашня адреса, телефон, дата народження, фотографії, що носять особистий характер та фото свого помешкання).
        3. Не відкривайте вкладення, надіслані з підозрілих і невідомих електронних адрес.
     4. Поважайте право на приватне листування. Не поширюйте в Інтернеті особисту інформацію інших людей без їх згоди. Не публікуйте в Інтернеті ваші конфіденційні розмови.
       5. Намагайтеся дотримуватися в Інтернеті тих же стандартів поведінки, що і в реальному житті. Необхідно залишатися в межах етики спілкування та рамок закону, як в справжньому, так і в віртуальному просторі. Пам’ятайте, що репутація, створена в Інтернеті, залишається в ньому на десятки років. 
Лекція - бесіда Ю.Чумака відбулася в рамках реалізації програми з попередження та розв'язання  конфліктів серед молоді "Схід і захід: молодіжна ініціатива попередження насильства".
    Також, учасники заходу, ознайомилися з експозицією книжкової виставки «Юридичний компас молоді», представленої у бібліотеці.
           Завідуюча методико – бібліографічним відділом Самко А.В.

Комментариев нет:

Отправить комментарий