Искать в этом блоге

пятница, 19 сентября 2014 г.

Документальне кіно про права людини завітало до клубу «Молодь і закон»




17 вересня у Чугуївській міській бібліотеці для юнацтва відбулася презентація кіноклубу для юнаків та дівчат, що діятиме на базі клубу «Молодь і закон».


Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA вже 11 років крокує Україною.

Кращі документальні стрічки з прав людини демонструються не тільки навесні у Києві в ході конкурсної програми, але й знаходять свого зацікавленого глядача під час щорічного Мандрівного фестивалю, що осінню вирушає містами й селами України, аби показати вітчизняному глядачеві шедеври світової кінодокументалістики.

Крім того, з цього року Фестиваль став фактично перманентним, адже партнерські організації започаткували у низці регіонів постійнодіючі кіноклуби. Характерною особливістю кіноклубів Docudays UA мусить стати їх стала робота, яка об’єднуватиме навколо осередків кіно про права людини всіх, хто є небайдужим до цієї складної та важливої тематики.


І 17 вересня 2014 р. у Чугуївській міській бібліотеці для юнацтва відбулася презентація кіноклубу для юнаків та дівчат, що діятиме на базі клубу «Молодь і закон». В рамках заходу Президент Центру правових та політичних досліджень «ДУМА», координатор «Центру правової інформації та консультацій» Чугуївської правозахисної групи Юрій Чумак представив старшокласникам УВК №6 міста Чугуєва фільм польських кінодокументалістів «Колись ми станемо щасливими».


Кінострічка режисера Павла Височанськи розповідає історію Даніеля – парубка, що мешкає в одному з невеличких, просочених промисловим брудом міст Польщі – Липини. Юнак вирішує спробувати зробити щось неординарне, оригінальне, наприклад, створити фільм. Для цього він блукає вулицями свого району, проводить у школі своєрідний «кастинг» та розпитує всіх, кого зустрічає: дітей, однокласників, бездомних, рідну бабцю – про їхні мрії. Чи є шанс, що хоч якісь з них збудуться?

Фільм викликав жваву реакцію серед чугуївських підлітків, багато хто з них побачив свої проблеми й роздуми у «дзеркалі» польської кінострічки. 


Юрій Чумак розповів про те, що Фестиваль Docudays UA є неполітичним і некомерційним, спрямованим на донесення до українського глядача високих ідеалів прав людини засобами документального кіно. І пообіцяв, що зустрічі на базі клубу «Молодь і закон» за переглядом та обговоренням кращих картин документального кіномистецтва будуть регулярними.

А завідуюча методико-бібліографічним відділом Центральної бібліотечної системи Анжела Самко зазначила, що фактично цього дня при Чугуївській міській бібліотеці для юнацтва було започатковано кіноклуб Docudays UA.






Комментариев нет:

Отправить комментарий