Искать в этом блоге

суббота, 9 января 2016 г.

6.01.2016 виповнюєтся 78 років з дня народження дисидента, поета Василя Стуса

Васи́ль Семе́нович Сту́с (нар. 6 січня 1938, село Рахнівка Гайсинського району Вінницької області —  4 вересня 1985, табір ВС-389/36-1 біля села КучиноПермської області) — український поетперекладачпрозаїклітературознавецьправозахисник. Один із найактивніших представників українського культурного руху шістдесятників. Лауреат Державної премії ім. Т. Шевченка (1990),Герой України (2005). https://uk.wikipedia.org/wiki/
За переконання в необхідності української культурної автономії був переслідуваний режимом і половину життя – 23 роки – позбавлений волі. Автор збірок віршів «Круговерть», «Зимові дерева», «Веселий цвинтар», «Час творчості», «Палімпсести».
"Хрущовська відлига" стала для Стуса новою відправною точкою, з якої він почав свою активну творчу і політичну діяльність. 4 вересня 1965 разом з І. М. Дзюбою та В. М. Чорноволом перед громадським переглядом фільму "Тіні забутих предків" у київському кінотеатрі "Україна" публічно виступив з протестом проти хвилі арештів української інтелігенції.
Він є автором численних віршів та низки критичних статей. Перекладав українською мовою Кіплінга, Гете, Рільке, ряд інших авторів.
Зошит з останніми віршами і перекладами (загальною кількістю близько 500), названий автором "Птах душі", не був  повернутий родичам і після смерті поета.
Стус отримав звання Герой України в 2005 році - посмертно.


Комментариев нет:

Отправить комментарий