Искать в этом блоге

вторник, 11 октября 2016 г.

До дня народження: цікаве про І. Багряного



Шановні читачі!

2 жовтня 2016 року виповнилося 110 років із дня народження Івана Багряного, видатного письменника і політичного діяча, автора книг поезії і прози “Золотий бумеранг”, “Тигролови”, “Сад Гетсиманський”, “Буйний вітер”, “Огненне коло”, “Людина біжить над прірвою” та ін. Ці книги письменника є в нашій бібліотеці





Відомо, що внаслідок московсько-більшовицькоїокупації письменник був змушений виїхати за кордон, але й там, в еміграції, до останнього подиху боровся за незалежність України, соціальний захист знедолених, розкріпачення кожної людської особистості. Художні й публіцистичні твори І. Багряного видавалися іншими мовами не тільки в Європі, а й у США та Канаді.До Вашлї уваги трохи цікавого з життя українського письменника:




  •  Справжнє ім'я: Лозов'ягін Іва́н Па́влович
  • Тираж перших трьох накладів книги "Тигролови" англійською (The Hunters and the Hunted) становив понад 1 млн примірників, а перше видання голландською (Vlucht in de taiga) мало тираж 200 тис. примірників
  •  В розпалі Другої світової війни (1941—1945рр.) Багряний пішов в українське підпілля, передислокувався до Галичини
  • 1963 року філія Об'єднання демократичної української молоді (ОДУМ) в Чикаго розпочала акцію за надання Нобелівської премії Іванові Багряному, але його несподівана смерть перешкодила офіційному висуненню на цю нагороду (премію дають тільки живим).
  •  "Тигролови" опубліковані вперше в 1944 році у львівському журналі "Вечірня година", Багряний тоді жив на Львівщині.
  • У США Багряному вручили символічний ключ від Нью-Йорка, і 22 січня вивісили синьо-жовтий прапор на будинку міської управи.
  • Постійно носив ампулку з ціанистим калієм, про всякий випадок.
  • 1925 року Іван під псевдонімом І. Полярний видав в Охтирці невеличку збірку «Чорні силуети: П'ять оповідань».
  • 16 квітня 1932 року його заарештували в Харкові й звинуватили «в проведенні контрреволюційної агітації» за допомогою його літературних творів, таких як поема «Ave Maria», історичний роман «Скелька», поеми «Тінь», «Вандея», «Гутенберг», соціальна сатира «Батіг».
  • Багряний пробув 11 місяців у камері одиночного ув'язнення у внутрішній тюрмі ГПУ. А 25 жовтня 1932 року його звільнили з-під варти і на три роки відправили до спецпоселень Далекого Сходу. Про період перебування Івана Багряного на Далекому Сході в 1932—1937 роках досі мало відомостей: Охотське море, тайга, життя серед українців Зеленого Клину. Утеча в Україну та арешт у дорозі, новий термін (3 роки) — тепер уже в таборі БАМТАБу.
  • Автобіографічні подробиці про ці п'ять років життя — арешт, тортури, втечу із заслання й повернення на батьківщину — письменник використав у романі «Сад Гетсиманський».
  • У січні 1944 написав, перебуваючи у Тернополі, поему «Гуляй-Поле».
  • 1945 року Багряний емігрував до Німеччини. Як свідчить у «Листах до приятелів» Юрій Лавріненко, "в еміграції теж не було свободи. Не менш, ніж заборонами, перешкоджала гітлерівська Німеччина сформуванню політичної еміграції усілякими «розенбергівськими штабами», в яких псувалися та компромітувалися і дуже пристойні люди. Багряний пішов на Захід і в еміграцію через «оунівське підпілля».
  • Іван Багряний написав брошуру — програмний для нього памфлет «Чому я не хочу вертатись до СРСР?», де виклав політичну декларацію національної гідності й прав людини, яка пережила примусову репатріацію, насильство, тортури, приниження як колишній в'язень, остарбайтер, полонений, позбавлений власного імені. Він логічно обґрунтував закономірність еміграції з Радянського Союзу — батьківщини-мачухи, котра пішла на геноцид проти власного народу. 1948 року Багряний заснував Українську революційно-демократичну партію (УРДП) і відтоді цілих 17 років — до самої смерті редагував газету «Українські вісті». 
  • Письменник був головою Виконавчого органу Української Національної Ради і заступником президента УНР.
  • Перша дружина — Антоніна Зосімова, діти: Борис і Наталя. На еміграції одружився з Галиною Тригуб (родом із Тернопільщини). Їхні діти: Нестор і Роксолана.
  • 25 вересня 2007 року введено в обіг ювілейну монету «Іван Багряний» із серії «Видатні особистості України» номіналом 2 гривні з нейзильберу, якість — «спеціальний анциркулейтед», тираж — 35 000 штук у капсулах.http://irynadenysjuk.blogspot.ru/2014/10/blog-post_20.html

Комментариев нет:

Отправить комментарий