Искать в этом блоге

четверг, 20 февраля 2020 г.

Міжнародний день рідної мови

21 лютого представники всіх націй і народностей відзначають Міжнародний день рідної мови. Це свято було проголошене на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 р. у Парижі.
В Україні Міжнародний день рідної мови відзначається з 2002 р., коли з метою зміцнення державотворчої функції української мови, сприяння вільному розвитку і використанню російської, інших мов національних меншин України Президент України підписав відповідне розпорядження про відзначення цього свята.
Головна декларована мета Міжнародного дня рідної мови — сприяння мовній різноманітності світу і стимулювання вивчення іноземних мов населенням різних країн. Крім того, ЮНЕСКО виступило за зближення культур і їх активну взаємодію, зокрема, в мовних питаннях, оскільки саме мови вважаються важливим інструментом розвитку духовної спадщини планети.
З 20 по 28 лютого в бібліотеці для юнацтва експонується книжково - ілюстративна виставка, присвячена Міжнародному дню рідної мови. На книжковій виставці представлена література з історії української мови, історії культури спілкування, крилаті вислови про рідну мову тощо. Користувачі з цікавістю знайомляться з представленою літературою. 





            20 лютого виповнюється 115 років від Дня народження Уласа Самчука (1905- 1987), українського письменника і публіциста, громадського діяча.Poмaн-eпoпeя «Вoлинь» – нaйвидaтнiший твip Улaca Caмчукa, який пpинic 32-piчнoму пиcьмeннику cвiтoву cлaву. Тpилoгiю пepeклaли пoльcькoю, xopвaтcькoю, фpaнцузькoю тa iншими мoвaми. Кaндидaтуpу Улaca Caмчукa як «нaйвидaтнiшoгo укpaїнcькoгo пpoзaїкa в дiacпopi» булo виcунутo нa здoбуття Нoбeлiвcькoї премії.

Комментариев нет:

Отправить комментарий