Искать в этом блоге

пятница, 3 декабря 2021 г.

 


Сьогодні минає 299 років із Дня Народження видатного українського філософа, поета, педагога, просвітителя (22 листопада(3грудня) 1722 року!

Григорія Савича без перебільшення можна вважати одним із центральних постатей України, генієм і батьком української філософії. Мандрівник-мислитель прожив не легке, сповнене випробувань життя. Спадщина Григорія Савича є неймовірно глибокою і пізнавальною, адже сам філософ був багатогранною особистістю - не тільки мудрецем-філософом, а й поетом та письменником, твори якого вважаються класикою української літератури.
Так сталося, що кілька років уродженець с.Чорнухи на Полтавщині, випускник Києво-Могилянської академії, співак придворної капели в Санкт-Петербурзі, провів в Європі. Так, у 1745 році він виїхав до Угорщини, і прожив там 5 років. На згадку про нього в угорському м.Токай встановлено меморіальну дошку
Відомо також, що пам'ятник Сковороді є і в Америці - у м. Сілвер Спрінгс (штат Меріленд, США), встановлений до 270-річчя з дня народження та 200-річчя з дня смерті поета.
Повернувшись в Україну, Григорій Сковорода викладав у Переяславській семінарії та Харківському колегіумі, та через вільнодумство був усунутий від викладання і останні 25 років життя провів у мандрах по Україні, спостерігаючи життя та створюючи свої основні філософські твори. (Інформація з інтернету)
До пошанування творчості та з нагоди Дня народження українського мислителя, у бібліотеці- філії для юнацтва оформлено викладку літератури . Хто хоче більше дізнатися про мандрівного філософа, запрошуємо до нашої бібліотеки!




Комментариев нет:

Отправить комментарий