Искать в этом блоге

пятница, 20 сентября 2013 г.

22 вересня - День партизанської слави України

                           
                       22 вересня 2001 року, в день 60-тої річниці з початку підпільно-партизанського руху в Україні в роки Великої Вітчизняної війни, в країні вперше відзначався День партизанської слави, встановлений Указом Президента № 1020/2001 від 30.10.2001.

День партизанской славы Украины       День партизанської слави відзначається як данина всенародної поваги до тих, хто в суворий воєнний час боровся з фашистами в глибокому тилу ворога, не шкодуючи крові і самого життя.
           6200 партизанських загонів і підпільних груп, які налічували близько мільйона людей, завдавали відчутних втрат гітлерівським військам на окупованій території, сприяючи просуванню частин і з’єднань Радянської Армії на захід.
           За мужність і героїзм, виявлені в боротьбі з ворогом, 200 тисяч партизанів і підпільників нагороджено орденами і медалями, 223 з них визнані гідними звання Героя Радянського Союзу.
  За матеріалами інтернет видання- http://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=220&year=2009
                  
                   Чугуївські  бібліотекарі разом з громадою міста 20 вересня 2013 року  віддали данину пам'яті учасникам партизанського і підпільного руху в роки Великої Вітчизняної війни.                   Учасники мітингу вшанували пам'ять колишніх партизанів і підпільників хвилиною мовчання та поклали квіти до пам'ятника в Сквері слави.

        Бібліотекарі Чугуївської бібліотечної системи.

                     


                           Бібліотекарі Чугуївської бібліотечної системи Толмачова С.В. , Гуренко Н.В. з близькими друзями бібліотеки : ( з ліва на право) Дикун І.Ф.- голова міської спілки ветеранів Чугуєва, Багарян М.Г. - голова міської партії комуністів України, Огієнко І.Г. - завідуючий відділом міської ради.


             Довідково : У роки війни багато жителів Чугуєва брали участь у підпільно - партизанському русі. Одним з них був Корж Микола Олександрович , який до війни жив у Чугуєві , навчався в першій школі і навіть був юнкором  місцевої газети . Під час війни взяв активну участь у діяльності Харківського  підпілля . Після війни він вів активну трудову та громадську діяльність. До січня 2011 року він очолював Харківську обласну раду організації колишніх партизанів і підпільників. Микола Олександрович - єдиний ветеран , на честь якого за життя була встановлена ​​меморіальна дошка. Вона встановлена ​​на будівлі , де знаходилася конспіративна квартира партизанів і підпільників по вул. Воробйова . Напис на дошці говорить : « У цьому будинку в консперативній квартирі М.О. Коржа в 1941-1943 роках була явка партизанів і підпільників Харківщини ».               Ще одна меморіальна дошка , яка нагадує нам про партизанську і підпільну боротьбу земляків встановлено на будинку по вул. Жадановського , 8 . Напис на ній говорить «Тут 18 квітня 1942 на колишній базарній площі були страчені фашистами за зв'язок з партизанами радянські патріоти Борисов Сергій Петрович , Бондаренко Федір Миколайович , Ястребов Віктор Павлович ».              Сьогодні , на жаль , в Чугуєві вже не залишилося в живих ветеранів - колишніх партизанів і підпільників , але пам'ять про них живе в серцях.
 Про все  це можна прочитати  в Книзі пам'яті України в 13 томі, яка знаходиться в бібліотеці для юнацтва

Військовослужбовці військової частини А 4104 дуже зацікавилися історією міста Чугуєва у роки Великої Вітчизняної війни. Янков Я.І. знайомиться з Книгою пам'яті Харківської області.








 Виставка- спогад " Партизанський рух і підпільна боротьба на Харківщині".
Військовослужбовець Стадниченко - Ковалевський В.А. зацікавився Книгою Скорботи України.

Комментариев нет:

Отправить комментарий