Искать в этом блоге

суббота, 10 февраля 2018 г.

До 120-ти річчя від дня народження Бертольда Брехта (10 лютого – 1898), німецького письменника

                                                          «Цей бунтівний Брехт»

Бертольт Брехт (1898-1956) — німецький драматург, поет і прозаїк, кіносценарист, автор теоретичних праць, присвячених проблемам театру, режисер. До історії літератури Брехт увійшов як митець, що відкрив нову епоху в західній драматургії.
Він був сміливим новатором у галузі драматур­гії. Свої погляди на театральне мистецтво Брехт виклав у численних статтях і трактатах: "Про оперу" (1930), "Короткий опис нової техніки акторського мистецтва" (1940), "Маленький Органон." (1948) та ін. Брехт створив теорію "епічного театру", яка стала результатом його естетичних пошуків і художньої практики.
Творчість Брехта - поета і драматурга - завжди викликала суперечки, як і його теорія «епічного театру», і його політичні погляди. Проте, вже в 50-х роках п'єси Брехта міцно увійшли в європейський театральний репертуар; його ідеї в тій чи іншій формі були сприйняті багатьма драматургами-сучасниками, в тому числі Фрідріхом Дюрренматтом, Артюром Адамовим, Максом Фришем, Хайнер Мюллером.
Брехт завжди був спірною фігурою, особливо в розколеній Німеччини останніх років його життя. У червні 1953, після заворушень в Східному Берліні, йому дорікали в лояльності режиму, і багато західнонімецьких театрів бойкотували його п'єси.
Помер Брехт 14 серпня 1956 року в Східному Берліні. Багато що з написаного ним залишалося неопублікованим; багато його п'єси не ставилися на професійній німецькій сцені.

Комментариев нет:

Отправить комментарий