Искать в этом блоге

пятница, 23 февраля 2018 г.

205 років тому народився Семен Гулак-Артемовський



Гулак-Артемовський – видатний український композитор, драматург, оперний співак. «Батько» безсмертної опери «Запорожець за Дунаєм» (автор лібретто – М.Костомаров), яку люблять мільйони людей, арії з котрої співають і великі майстри вокалу, й аматори, які вважають ці пісенні твори народними.
Перлину української класики «Запорожець за Дунаєм» справді можна назвати народною оперою, адже надихнули митця на її створення українська історія, українська пісня і рідна українська земля.
Ми й нині щиро веселимося, слухаючи дует «Відкіля це ти узявся» Одарки і Карася, арії Карася «Тепер я турок – не козак» і «На туркенях оженюся». І нині сумуємо разом із Оксаною («Місяцю ясний, зоря прекрасні…»). І сьогодні патріотична арія Андрія «Блаженний день, блаженний час…» та фінальний хор «Там, за тихим за Дунаєм…» змушують прискорено битися серце кожної української людини.
Надзвичайно обдарований оперний співак-баритон, Семен Степанович Гулак-Артемовський був  першим виконавцем партії Карася у своїй опері. Блискуче виконував драматичні ролі в театрі. Писав п’єси, романси, пісні.
Одна з них – популярна й досі «Стоїть явір над водою» — присвячена Тарасові Шевченку, з яким Гулак-Артемовський близько товаришував. Автор музичної комедії «Ніч на Івана купала», дивертисментів «Українське весілля» та «Картини степового життя циган», музики до багатьох театральних вистав. А ще — захоплювався медициною і статистикою: саме йому належать «Статистично-географічні таблиці міст Російської імперії» та проект Санкт-Петербурзького водогону.
Народився Семен Гулак-Артемовський 16 лютого 1813 р. в містечку Городище на Черкащині, в родині священика. Рідні вважали, що хлопець піде батьковим шляхом – адже закінчив повітове духовне училище, затим – Київську духовну семінарію, співав у хорі Софійського та Михайлівського золотоверхого соборів. Але сталося інакше.
Композитор Михайло Глинка, набираючи вокалістів до Придворної співацької капели, був зачудований баритоном Гулака-Артемовського, тож забрав юнака із собою до Петербурга. Спочатку Семен пізнавав техніку вокального мистецтва у Санкт-Петербурзі, затим М.Глинка зібрав своїми концертами кошти, необхідні для навчання талановитого співака за кордоном.
Удосконалював свій талант у Франції, Італії, співав у Флорентійській опері, був солістом Імператорської опери в Санкт-Петербурзі та у Великому театрі в Москві.
Впродовж 25 років сценічного життя виконав понад 50 оперних партій. Майже до останнього дня (помер 17 квітня 1873 р. у Москві) багато концертував із романсами та народними піснями, а також із власними пісенними творами.
Не раз приїздив до України, надихаючись українською мовою, яку ніколи не забував, та культурою, що наснажувала його самобутню творчість.http://ridna.ua/2018/02/205-rokiv-tomu-narodyvsya-semen-hulak-artemovskyj/

Комментариев нет:

Отправить комментарий