Искать в этом блоге

суббота, 27 марта 2021 г.

27 березня – 150 років від дня народження Генріха Манна

 27 березня – 150 років від дня народження Генріха Манна


Генріх Манн (27.03.1871–11.03.1950) — німецький письменник, що увійшов в історію німецької та світової літератури передусім як гострий сатирик та автор історичних романів, есеїст, драматург.
В історії всесвітньої літератури присутні дві фігури з прізвищем Манн: Генріх і Томас. Ці письменники є рідними братами і народилися в родині німецького комерсанта Томаса Йоганна Генріха Манна. Літературна діяльність синів Манна абсолютно не відповідала сімейним традиціям, згідно з якими, протягом двох сторіч всі члени цього аристократичного роду займалися виключно комерцією і громадською діяльністю.
Німецька і бразильська кров текла в жилах знаменитих братів Манн: Генріх-старший колись одружився на жінці, чиї батьки були вихідцями з Південної Америки. Майбутній письменник ріс у сприятливих умовах. Батько обіймав важливу громадську посаду, що гарантувало всім його дітям (а згодом їх стало п'ятеро) блискуче майбутнє. Проте долі синів і дочок склалися досить несподівано і трагічно.
Пізніше історію цього роду, а також його загибель, відобразить у своєму відомому романі «Будденброки» Томас Манн. Після того як Генріх закінчив гімназію в Любеку — у 1889 році він вирушив у Дрезден, щоб навчитися в цьому місті премудростям торгового справи. Але вже через рік перервав навчання та почав працювати в одному з берлінських видавництв в якості волонтера. Одночасно він здобував освіту в Берлінському університеті Фрідріха Вільгельма. Ні один з братів Манн не закінчив освіти, оскільки понад усе в житті вони хотіли писати.
Протягом довгих років письменник не мав постійного місця проживання та переїжджав з міста до міста. Кілька років прожив в Італії. У 1982 році Генріх переніс важке легеневе захворювання. Для того щоб відновити здоров'я, батьки відправили Генріха в Вісбаден. І саме в цей час пішов з життя батько знаменитого прозаїка.
Після остаточного вилікування Генріхом Манном були створені перші літературні твори. В період Веймарської республіки він був членом (з 1926), потім головою відділення літератури прусської Академії мистецтв. Після приходу Гітлера до влади в 1933 був позбавлений німецького громадянства та емігрував спочатку до Праги, а потім до Франції.
З 1936 голова Комітету німецького Народного фронту,створеного в Парижі. Жив у Парижі, Ніцці, згодом, після подорожей територією Португалії та Іспанії перебрався до США. З 1940 року Генріх Манн жив у Лос-Анджелесі.
Помер 11 березня 1950 року в Санта-Моніці в повній самоті.
В 1946 році, до сімдесятиріччя Генріха Манна, видатний письменник-антифашист Ліон . Фейхтвангер напише: «Серед видатних німецьких письменників, які в своїх книжках не лише зображували нашу добу, але й змінювали її, - він найбільший».
З 1953 року Берлінська академія мистецтв вручає щорічну премію Генріха Манна.
Твори
Романи
1894 — «В одній сім'ї»
1900 — «Країна кисельних берегів»
1903 — «Богині, або Три романа герцогині Ассі» «Діана» «Мінерва» «Венера»
1905 — «Вчитель Гнус, або Кінець одного тирана»
1909 — «Маленьке місто» «Імперія»
1914 — Вірнопідданний (видано 1918 року)
1917 — Бідні
1925 — Голова
1930 — Велика справа
1931 — Ессеї духу і вчинку
1932 — Серйозне життя
1935 — Молоді літа короля Генріха IV
1938 — Літа зрілості короля Генріха IV
1943 — Лідіца
1949 — Дихання.
Завітайте в бібліотеку -філію для юнацтва та візьміть додому книги Генріха Манна!!!





Комментариев нет:

Отправить комментарий