Искать в этом блоге

среда, 20 октября 2021 г.

 17 жовтня виповнюється 85 років поетові, перекладачеві, кіносценаристу і драматургу – Герою України Іванові Драчу (1936- 2018).


З цієї нагоди в бібліотеці- філії для юнацтва розгорнуто книжкову виставку «Іван Драч. 85 років з Дня народження». На виставці представлені книги, що розкривають багатогранну творчість ювіляра – збірки поетичних творів та кіноповістей, переклади, статті та передмови.
І.Ф.Драч народився 17 жовтня 1936 року у с. Теліженці Тетіївського району на Київщині .У 1951 році у районній газеті був надрукований його перший вірш . Потім появились і другі поетичні книги: «Балада буднів», «Корінь і крона», «Київське небо», «Сонячний фенікс», « Американський зошит». «Шабля і хустка» та інші.
Після закінчення Тетіївської середньої школи Драч викладав російську мову та літературу в семиріччі сусіднього села Дзвінячого. Служив у армії і у віці, коли інші закінчують університет, вступив на перший курс філологічного факультету Київського університету, але навчання не закінчив, був виключений під тиском каральних органів. Влаштувався на роботу в «Літературну Україну». Закінчив дворічні Вищі сценарні курси в Москві, працював сценаристом на кіностудії художніх фільмів ім. О.Довженка, потім у редакції журналу «Вітчизна».
Цікавою видається уже перша збірка поета «Соняшник», в якій оспівувалась доля звичайної людини.
Без поетичного пера І.Драча важко уявити поетичне кіно. Він написав сценарії до прекрасних фільмів «Криниця для спраглих», «Камінний хрест», «Іду до тебе», «Пропала грамота».
У своїх поезіях він такий різний, багатовимірний, непередбачуваний, то, емоційно ніжний, душевно чутливий до жінки, до природи, а інколи – занято усамітнений, вразливий до глибини душі.
Його поезії відомі в перекладах на російську, білоруську, латинську, молдавську, польську, чеську. німецьку та інші мови.
Ознайомитись з виставкою можна за адресою: вул.Харківська, буд. 33




Комментариев нет:

Отправить комментарий