Искать в этом блоге

суббота, 23 октября 2021 г.

 23 жовтня (1920-1980) – народився Джанні Родарі, італійський дитячий письменник («Пригоди Чиполіно», «Джельсоміно в країні брехунів»)


Джанні Родарі виріс у родині хлібопекара і прислуги . Маленький Джанні складав вірші , вчився грати на скрипці і з задоволенням малював , мріючи стати відомим художником. Коли хлопчикові було всього дев'ять років , його улюблений батько , який завжди жалів бездомних кішок , собак і взагалі всяку живу істоту , врятував під час проливного дощу маленьке кошеня, яке ледве не потонуло у величезній калюжі . Кошеня було врятовано, а от добрий хлібопекар прохолов під холодним дощем, захворів на запалення легенів і помер. Джанні Родарі завжди пам'ятав про свого батька і перейняв від нього прагнення до справедливості , працьовитість і добру світлу душу .
У сімнадцять років Джанні став вчителем початкових класів . Його вихованці будували будиночки з літер , разом з вчителем складали казки і відчували себе абсолютно щасливими : від таких занять було багато радості.
Джанні Родарі - веселий , безжурний , невичерпний на вигадки і дуже добрий казкар , подарував дітлахам безліч незвичайних історій , з якими можна грати , як з різнокольоровими м'ячиками . «Пригоди Чиполліно», «Подорож Блакитної стріли », «Джельсоміно в країні брехунів », «Граматика фантазії» - ці книги полюбили діти всього світу . Це він, Джанні Родарі , привів у наші будинки хороброго і доброго Чіполіно , він дав нам можливість почути чудовий голос Джельсоміно , що руйнує стіни в'язниць, це в його казковій повісті відданий іграшковий цуценя Кнопка перетворюється на живу собаку, а в іншій казці хлопчик Марко, подорожуючи в космосі на дерев'яній конячці, потрапляє на планету новорічних ялинок, де немає ні страху, ні образ .
1967-го літератора визнали найкращим письменником Італії, а 1970-го він отримав найпрестижнішу премію Ханса Крістіана Андерсена та став всесвітньо відомим.
1973-го в СРСР екранізували «Пригоди Чиполіно». В одній із епізодичних ролей знявся сам автор.
В останні роки свого життя він вже нічого не писав, але продовжував активно займатися просвітницькою роботою серед дітей. Помер видатний казкар під час операції 14 квітня 1980 - го в Римі.
Джанні Родарі в своїх казках завжди залишав можливість читачеві додумати закінчення історії на власний розсуд. Він писав: "Ніколи не намагайтеся залякати себе словом "кінець". Закінчень у казки може скільки завгодно, хоч всі 13".
Твори Джанні Родарі перекладені багатьма мовами світу.
Українською мовою твори Джанні Родарі перекладали А.Іллічевський, І.Корунець, І.Дзюба, А.Собуцький, М.Лукаш, І.Труш. На російську мову твори Родарі перекладав С.Я.Маршак.
Завітайте до бібліотеки - філії для юнацтва , прочитайте книги Родарі, і їх герої стануть вашими вірними друзями на все життя!
Інтернет.






Комментариев нет:

Отправить комментарий