Искать в этом блоге

пятница, 8 октября 2021 г.

 8 жовтня - 110 років із часу народження Марка Бернеса (1911 – 1969)


Справжнє прізвище актора і виконавця пісень – Нейман. Народився він у Ніжині – невеликому місті Чернігівської області. Мати була домогосподаркою. Батько працював збирачем утильсировини. Але про ріднє місто Бернес зберіг трохи спогадів, бо сім’я переїхала до Харкова, коли майбутньому актору і музиканту було всього п’ять років.
Можна лише гадати, наскільки важливу роль у біографії артиста зіграв саме Харків 20-х років з його бурхливим музично-театральним життям. Велике місто надало Бернесу великої енергії – він готовий був працювати ким завгодно, аби в театрі, аби при мистецтві. Марк розклеював афіші, був спочатку працівником сцени, потім актором мімансу, статистом. Врешті-решт, його помітив відомий театральний діяч Микола Синельников. Одного разу він навіть сказав: «З нього будуть люди». Саме з цього місця, мабуть, і почалася біографія майбутнього відомого артиста й співака.
Досить швидко недавно ще невідомий артист з Харкова здобув всенародну любов.

Військові пісні в його виконанні добре знайомі і сьогоднішнім телеглядачам. Їх нерідко переспівують сучасні виконавці, але нікому з них не вдається зробити це з тією простою задушевністю і теплотою, притаманній манері Бернеса.

Відомий у всій країні співак і актор зіграв в кіно більше сорока ролей.
Останньою піснею Марка Бернеса була пісня «Журавлі». Відомо, що записана вона була з одного дубля.

В результаті важкого захворювання, в 1969 році Марк Бернес пішов з життя. Знаменитий актор і виконавець був похований у Москві на Новодівичому кладовищі, де на прохання, висловленого артистом незадовго до смерті, грали самі знамениті і улюблені пісні.
Скульптура Марка Бернеса встановлена на одній з алей саду Шевченка в Харкові. Біля відомого музиканта городяни можуть не просто сфотографуватись, а й посидіти з ним поруч, слухаючи мелодії з ретро- програвача, а в ногах його лежить вірний пес.






Комментариев нет:

Отправить комментарий