Искать в этом блоге

среда, 8 апреля 2020 г.

8 квітня 1973 року у затишному французькому містечку Мужен (Приморські Альпи), що за 9 кілометрів від Середземного моря, на 92 році життя відійшов у вічність Пабло Пікассо (власне Руїс-і-Пікассо; 1881-1973) – один із найвідоміших художників ХХ століття. Його ім’я відоме навіть тим, хто не бачив жодної картини іспанця і навіть не здогадується про якісь періоди в творчості художника – «блакитний», «рожевий» чи приміром «африканський», а термін «кубізм» чомусь стійко асоціюється з Чорним квадратом Малевича – одним словом, щось страшне і незрозуміле. Пікассо був не тільки художником, але й графіком, скульптором, керамістом, дизайнером. Його творчість зробила колосальний вплив на розвиток усього мистецтва ХХ століття. Щодо картин Пікассо, а він за своє життя написав їх понад 20 тисяч, то вони є «найулюбленішими» серед крадіїв – саме їх цуплять найчастіше. Впродовж десятків років Пікассо є найдорожчим художником сучасності.

Книжка американського мистецтвознавця Майлза Юнгера " Пікассо: живопис, що шокував світ" — це розповідь про те, як невідомий юний художник із Барселони на ім’я Пабло Руїс став «тим самим Пікассо», найвпливовішим митцем ХХ століття. Його перші кроки в Парижі були позначені відчайдушною боротьбою, часто відчаєм і зневірою, але Пікассо пізніше згадував їх як найщасливіші в житті. Це історія художнього генія з особливим творчим даром, сповнена розчарувань та триумфів, відчаю, кохань та марень в атмосфері богемного Монмартра — осердя паризького авангарду, розпусти, анархізму та злочинності. Саме там за драматичних обставин народився один із великих шедеврів, що докорінно змінили шляхи сучасного мистецтва.
Книга дуже цікава, захоплива ! В ній детально промальована розповідь про Пікассо, його картини; чим він надихався при створенні полотен.


Бібліотека для юнацтва Чугуївської ЦБС рекомендує до прочитання!

Комментариев нет:

Отправить комментарий