Искать в этом блоге

суббота, 13 ноября 2021 г.

 13 листопада виповнюється 132 роки від дня народження великого гумориста, новеліста, класика українського гумору – Остапа Вишні (13.11.1889 - 28.09.1956)


Справжнє ім’я Остапа Вишні – Павло Михайлович Губенко. Народився на хуторі Чечва на Полтавщині в багатодітній селянській родині. Навчався в Київській військово-фельдшерській школі. Працював у лікарні фельдшером.
Остап Вишня жив у бурхливі часи. Він один з тих, кого ми називаємо покоління «Розстріляного відродження». Письменник входив до літературних угруповань «Плуг» і «Гарт». Згодом став головним редактором журналу «Перець». У 1933 р. був репресований (за звинуваченням у замаху на Постишева) і ув’язнений на 10 років у радянських таборах. У 1943 р. письменника звільнено.
Остап Вишня написав близько двох з половиною тисяч творів: це гуморески, нариси, фейлетони, памфлети, мемуари, щоденник, переклади. Він започаткував у літературі новий жанр – усмішку (різновид гумористичного оповідання, в якому оповідь про події була короткою, точною, дотепною і доброю).
В бібліотеці- філії для юнацтва є література, яка дозволяє скласти уявлення про долю і доробок митця, його зацікавлення, родину, а відтак і краще зрозуміти феномен Остапа Вишні, його роль і місце в літературному процесі ХХ століття.





Комментариев нет:

Отправить комментарий