Искать в этом блоге

среда, 24 июня 2020 г.

А. де Сент-Екзюпері - 120

"Найголовнішого очима не побачиш: А. де Сент-Екзюпері - 120"

Майбутній льотчик і письменник народився 29 червня 1900 ро­ку в місті Ліоні, в заможній сім’ї графа-аристократа. Малий Тоніо, як ласкаво називали його батьки, був жвавою дитиною, по­любляв галасливі забави з однолітками, виявляв цікавість до різних речей. Щоправда, на самоті багато мріяв і фантазував. Дванадцятирічному Антуанові якось випала нагода піднятися в небо, знайомий льотчик облетів з ним коло над аеродромом. Відтоді хлопчина тільки й мріяв про авіацію.
1921-го року Антуана де Сент-Екзюпері покликали до армії, де він - уже солдат авіаційного винищувального полку. Попервах пра­цює в майстерні, потім вивчає пілотування. Та перший політ ледь не відібрав у нього життя. Не дочекавшись інструктора, юнак само­вільно піднявся в повітря. Коли ж збирався посадити літака, поба­чив, що горить мотор.
...За п’ять років Антуан де Сент-Екзюпері став службовцем аві­акомпанії Латекоер. Під керівництвом Дідьє Дора (до речі, про­тотипом Рів’єри з повісті «Нічний політ») він освоює нові літаки, прокладає нові траси. Тоді ж розпочинає літературну діяльність. 1928- го року побачила світ його перша повість «Південна пошта». Ще за три роки - повість «Нічний політ», 1939-го року - «Земля людей». У літературі з’явився новий талановитий письменник.
Коли почалася Друга світова війна, Екзюпері мобілізували до армії, однак за станом здоров’я визнали нездатним служити в авіації і призначили інструктором. Згодом наполегливому інструкторові вдалося умовити медичну комісію в протилежному, і він - уже військовий льотчик - здійснює ряд бойових вильотів. Наказ про демобілізацію застав Екзюпері в Північній Африці, коли гітлерівці окупували Францію: довело­ся емігрувати до Америки. Там пілот-письменник створює повість «Військо­вий льотчик», що вийшла друком 1942-го року в перекладі англійською мо­вою. А наступного року він їде до Північної Африки, відшукує свою ес­кадрилью і стає в стрій: йому хочеться особисто боротися з фашистами.
У 1943 році, коли Сент-Екзюпері був ще в еміграції, він написав казку «Маленький принц». Як і згадувані вище повісті, вона тісно пов’язана з усією творчістю письменника, його внутрішнім світом, хіба що вирізняється художньою формою. Це казка філософська, однаково цікава і для дітей, і для дорослих..
З розповідей Принца читач дізнається про його маленьку планету, про його подорожі по інших світах. Там він зустрічає людей, які при­святили своє життя безглуздим цілям. Таке життя видається Принцові пустим, бездіяльним. Адже справжнє покликання людини - в безкорисливій любові до тих, кому ти потрібний. Тому-то маленький принц і любить квітку троянди, яку сам вирощує.
Після тривалої служби пілотом у цивільній та військовій авіації, багатьох аварій і поранень стан здоров’я Екзюпері такий, що без сторонньої допомоги він не може одягти комбінезон, сісти в кабіну. Та варто відчути в руках штурвал - і він знову готовий до бою. Бере участь у боях за визволення Сицилії від гітлерівців.
31-го липня 1944-го року о восьмій годині тридцять хвилин ранку він піднімається в повітря (запас пального лише на шість го­дин) і бере курс на Францію. О чотирнадцятій годині тридцять хви­лин його літак не повернувся на базу. Пропав без вісті. А до визво­лення Франції лишалося три тижні...
Помер Антуан де Сент-Екзюпері 31 липня 1944 році в авіаційній катастрофі.



 

Комментариев нет:

Отправить комментарий