Искать в этом блоге

пятница, 5 июня 2020 г.

ТОМАС МАНН – МАЙСТЕР ЕПІЧНОГО РОМАНУ

ТОМАС МАНН – МАЙСТЕР ЕПІЧНОГО РОМАНУ
6 червня 2020 року минає 145 річниця з дня народження відомого німецького письменника, критика і публіциста Томаса Манна.
Славу письменнику приніс роман «Буденброки» виданий у 1901 році – розповідь про долю чотирьох поколінь патріціанського роду. Кращими творами автора вважаються новели: «Трістан», «Тоніо Крегер» (1903). У 1924 році виходить роман «Чарівна гора» - де змальовано життя буржуазного суспільства напередодні І Світової війни. Роман отримав світове визнання і у 1928 р. Томасу Манну було присуджено Нобелівську премію.
У 1918 році виходить перша публіцистична стаття «Роздуми аполітичного» - де піднімає питання проти наростаючої загрози гітлерівської пропаганди. У 20 – 30-х роках виходять його статті: «Німецька мова», «Звернення до розуму». У1930 р. виходить новела «Маріо-чарівник». Протягом 1933-1943 років пише тетралогію «Йосип та його брати». Важливою темою, що піднімається в романі, є взаємозв’язок міфу та реальних витоків пізнання людини. У 1939 р. виходить роман «Лотта в Веймарі» присвячений І.В. Гетте. В романі показується як письменник протистояв шовіністичним силам свого часу. Томас Манн був одним із засновників журналу «Міра і цінність», що видавався в Цюріху і мав антифашистське спрямування. Під час ІІ Світової війни автор виступав із зверненнями по радіо до свого народу. У 1947 році виходить роман «Доктор Фауст». В останні роки життя пише критичні та публіцистичні статті і звертається до понять пародії та іронії в літературних творах проводячи між цими поняттями тонку і невловиму межу.
Запрошуємо до юнацької бібліотеки ознайомитися з творчістю письменника! Ласкаво просимо з 10 червня 2020 року!

Комментариев нет:

Отправить комментарий