Искать в этом блоге

четверг, 8 июля 2021 г.

8 липня - 85 років від Дня народження Чемериса Валентина Лукича

 8 липня - 85 років від Дня народження Чемериса Валентина Лукича (1936 - 2016)


Валентин Чемерис — відомий український письменник, автор культових історичних та фантастичних романів, лауреат багатьох літературних премій .
Народився 8 липня в с. Заїчинці, Семенівський район, Полтавська обл
Сорок років (з 1953 року) жив і працював у Дніпропетровську. 1971 року закінчив Вищі літературні курси при Літературному інституті ім. О. М. Горького. Працював у радгоспі, на ряді підприємств Придніпров’я, в редакціях обласних газет, видавництві "Промінь". У 1989 — 1993 роках був головою Дніпропетровської організації Спілки письменників України. У 1996 — 2000 роках Валентин Лукич Чемерис був секретарем Національної Спілки письменників України, член її Президії і Вищої Ради. Багато років він працював у редакції газети «Літературна Україна» заступником головного редактора й завідуючим відділом сатири «Вишняк».
Життя Валентина Чемериса склалося цікавим і дуже насиченим. «Ще в школярські свої роки я потай мріяв стати письменником, а як точніше – поетом. Так ось, народився я з волі батьків своїх, а письменником народився лише з власної волі й бажання. Тільки зі своєї – і нічиєї іншої» (В. Чемерис).
Свій творчий шлях письменник розпочав як сатирик-гуморист, регулярно видавався з 1962 року: гуморески, сатирична проза, пародії – всього 18 збірок веселих історій: «Хто на току, а хто на боку», «Урок виховання», «Коли спокушає диявол», «Сватання по телефону», «Гуморески», «Вуса №3», «Операція "Земфіра"», «Царська охота», «Де хазяйнує Валя Чемерис»; роман «Родина Гордія Залізняка»; лірико-гумористична повість «В понеділок після вибуху» та інші Зібрав і впорядкував том «Українські анекдоти». Протягом багатьох років був одним із провідних письменників-сатириків. Його твори виходили в журналах «Дніпро», «Вітчизна», «Крокодил», «Перець». Саме про нього написав один із видатніших гумористів сучасності Павло Глазовий: «Валентин Чемерис належить до когорти тих відомих і ведучих нашіх сміхотворців України, чиї веселі речі я читаю із задоволенням, з відчуттям відкриття нового. Фантазії йому не позичати. Добрий вигадько й шуткар! Чудовий гуморист від Бога! Валя Чемерис – сміхотворець високого рангу і класу, я його люблю і шаную. Певний, що українську гумористику без його імені вже не уявити». А друзі-колеги – Анатолій Камінчик, Олесь Жолдак, Михайло Чхан – його творчому надбанню презентували такі жартівливі поетичні присвяти-рецензії.
Творча спадщина Валентина Чемериса дуже велика. Вона вміщує різножанрові твори: гумористично-сатиричні, історичні, пригодницько-фантастичні, твори для дітей, автобіографічні. Але всі вони сповнені оптимізму. Письменник порушує одвічні проблеми любові, вірності, боротьби за справедливість, виховання духовної особистості.
До вашої уваги представляємо книги письменника з фонду бібліотеки- філії для юнацтва! Чекаємо на вас!
Збережемо красу рідної мови та любов до неї, читаючи твори вітчизняних письменників!


Комментариев нет:

Отправить комментарий