Искать в этом блоге

четверг, 8 июля 2021 г.

8 липня - День народження Річарда Олдінгтона

 8 липня - День народження Річарда Олдінгтона (1892 – 1962), англійського письменника, поета, критика.


20-ті роки ХХ ст. ознаменувалися новим явищем у літературі – творчістю письменників «втраченого покоління» –Хемінгуея, Фолкнера, Фіцджеральда, Олдінгтона, Ремарка та ін. Визначення «втрачене покоління» стало широко відомим і почало використовуватися для позначення певного соціально-психологічного феномена після публікації роману «Фієста» Хемінгуея. Словами «втрачене покоління» називали людей, які пройшли через випробування Першої світової війни і втратили не тільки фізичне здоров'я, але й віру в розумність світу, в життя, в майбутнє. Настрої, глибинний біль цих людей передавали у своїй творчості письменники, які теж пройшли крізь пекло війни. Література «втраченого покоління» склалася в європейських та американських літературах протягом десятиліття після закінчення Першої світової війни. Датою її появи вважається 1929 рік, коли світ побачили три романи: «Смерть героя» Олдінгтона, «На західному фронті без змін» Ремарка й «Прощавай, зброє!» Хемінгуея. Після завершення війни, воєнний досвід був пережитий і втілений у художніх творах. Вислів «втрачене покоління» виявилося точним визначенням загального відчуття втрати й туги, які принесли із собою автори названих книг, що пройшли крізь випробування війною.


Роман «Смерть героя» Р. Олдінгтона вважається одним з найвідоміших романів антивоєнної спрямованості. Дія відбувається в 1890-1918 рр. Твір написаний у формі спогадів автора про свого однолітка, молодого англійського офіцера, який загинув у Франції в самому кінці Першої світової війни. Його ім'я з'явилося в одному з останніх списків полеглих на полі бою. У романі «Смерть героя» автор відтворює епізоди трагедії «втраченого покоління», прагнучи простежити її витоки на прикладі долі героя книги, буржуазного інтелігента, журналіста і художника Уінтерборна. Заплутавшись в особистому житті, Джордж пішов в армію добровольцем. Він випробував на собі грубість унтер-офіцерів, муштру в навчальному батальйоні. Фізичні позбавлення були великі, але ще важче були муки моральні: із середовища, де понад усе ставили духовні цінності, він потрапив у середовище, де ці цінності зневажали. На думку Олдінгтона, людина здатна розкритися повною мірою лише в критичних життєвих ситуаціях. Його герої проходять складний шлях духовної еволюції, постаючи перед труднощами долі, долаючи перешкоди та негаразди. У цих умовах вони починають усвідомлювати істину – безглуздість війни та цінність життя. Олдінґтон засуджує жорстокість війни: люди гинуть, навіть не знаючи, в ім'я чого вони воюють. Автора цікавлять причини того, що відбувається, витоки трагедії.
Інтернет
Отже, читайте Р. Олдінгтона – це справжня золота колекція світової літератури! Чекаємо за адресою вул. Харківська,33 - Бібліотека- філія для юнацтва!



Комментариев нет:

Отправить комментарий