Искать в этом блоге

пятница, 4 июня 2021 г.

 4 червня 1909 р. у Харкові народився Олександр Ільченко, письменник, сценарист, автор унікального химерного роману з народних вуст «Козацькому роду нема переводу, або ж Мамай і Чужа Молодиця».



Олександр Єлісейович Ільченко народився 4 червня 1909 року у Харкові в родині залізничників. 12-річним хлопцем вечорами працював видавничим коректором у друкарні видавництва «Рух». Від руки переписував твори Івана Франка, Лесі Українки та інших українських класиків.
У 1928 – 1931 роках навчався на літературно-лінгвістичному факультеті Харківського Інституту Народної Освіти (нині – Харківський національний університет імені Василя Каразіна).
Творчий шлях Олександра Ільченка розпочався у 1929 році. Його оповідання і нариси друкувалися в журналах «Жовтень», «Піонерія», «Знання та праця». 1932 року вийшла друком перша книга – збірка нарисів «Дніпрельстан»
Визнання авторові принесла повість «Серце жде», після кількох редакцій – «Петербурзька осінь», присвячена Т. Г. Шевченкові. Вперше твір побачив світ у 1939 році і перевидавався 20 разів.
У 1958 році вийшов друком роман «Козацькому роду нема переводу, або ж Мамай і Чужа Молодиця». Твір набув великої популярності. Роман супроводжував шквал позитивних рецензій від літературних критиків, читачі буквально розібрали його на цитати.
Більш як за 60 років творчої праці письменника вийшло понад 60 окремих видань: роман, повісті, оповідання, нариси, есе, публіцистика, п’єси, кіносценарії, переклади.
За сценаріями Олександра Ільченка було створено художній фільм «Роман і Франческа» та кілька документальних фільмів.
Олександр Єлісейович віддавав багато сил громадській діяльності. Був членом правління Спілки письменників СРСР, заступником голови правління Товариства «СРСР – Італія» у Москві та віце-президентом Товариства «СРСР – Італія» в Україні, головою Республіканської комісії прийому до Спілки письменниківУРСР. Мав урядові та відзнаки.
Помер 16 вересня 1994 року. Похований на Байковому кладовищі.
Для більш детального ознайомлення з життям і творчістю автора радимо завітати до бібліотек міста Чугуєва!









Комментариев нет:

Отправить комментарий