Искать в этом блоге

вторник, 15 июня 2021 г.

Ювілей Івана Миколайчука (15.06.1941- 3.08.1987)

 Ювілей Івана Миколайчука (15.06.1941- 3.08.1987)



15 червня – особлива дата для шанувальників українського кінематографу. 80 років тому в цей день народився Іван Миколайчук, який увійшов до національної культури як талановитий актор, режисер і сценарист.
Про Івана Миколайчука у рідному селі Чорториї в Чернівецькій області згадують щороку. Місцеві розповідають, що після смерті митця, туди вперше прилетіли зимувати лебеді, й тепер це повторюється з року в рік. Пташок навіть назвали «Івановими» та постійно ними опікуються. Кажуть, що це його душа повернулася на рідну землю.
«Тіні забутих предків», «Білий птах із чорною ознакою», «Пропала грамота»… Всього 34 ролі, 9 сценаріїв, 2 режисерські роботи та 46 років життя. Важко не погодитись, що якби Миколайчука так швидко не забрав рак, то українське кіно було б зараз зовсім іншим.
Коли про нього розповідають біографи, то часто наводять цитату режисера Сергія Параджанова: «Я не знаю більш національного, більш народного генія… До нього це був Довженко». Тим не менш, для того, щоб стати визнаним генієм кіно, Миколайчуку довелося буквально доводити свій талант.
Ім’ям І. Миколайчука сьогодні названо вулиці, кінотеатри, видаються книги, монографії, присвячуються вірші.
Іван Миколайчук посмертно став лауреатом Шевченківської премії 1988 року та у 2016 році отримав почесне звання “Героя України”.
Про коротке, блискуче, трагічне життя Івана Миколайчука розповідає документально-художній фільм Анатолія Сирих і Людмили Лемєшової «Іван Миколайчук. Посвята» (1998, кіностудія ім. О. Довженка).
З нагоди ювілею Івана Васильовича Миколайчука у бібліотеці - філії для юнацтва організовано тематичну книжкову виставку, присвячену видатному митцю.






Комментариев нет:

Отправить комментарий