Искать в этом блоге

четверг, 17 июня 2021 г.

20 червня — П’ятдесятниця, чи день Святої Трійці.

 20 червня — П’ятдесятниця, чи день Святої Трійці. Через десять днів після Вознесіння, або на п'ятдесятий день від Пасхи християни відзначають день Святої Трійці, або “зелені свята”, чи П'ятдесятницю.

Свята Трійця - найбільша таємниця християнства. Над цим споконвіку роздумували філософи й мислителі, грішні і святі. Для кращого розуміння поняття Святої Трійці богослови використовують образ сонця та світла й тепла, що походять від нього. При цьому сонце одне, а не три. Наводять приклад тривимірного світу, де усі фізичні предмети мають певну висоту, ширину і довжину. Та як би не пояснювали цього вчені і богослови, осягнути Трійцю повністю неможливо. Природу Бога ніколи не зможе пізнати жодне створіння - ні людина, ані янгол. Лише трохи більше наблизитися до пізнання можна з досвідом духовного життя.
Вперше на сторінках Біблії описана Свята Трійця у вигляді трьох ангелів, які явилися Аврааму. У ХV столітті цю зустріч зобразив преподобний Андрій Рубльов на іконі "Свята Трійця" (1425), яка експонується у Третьяковській галереї і яку вважають художнім еквівалентом богословського поняття про єдиносутню животворну нероздільну Трійцю. Виявляється, лише одному Рубльову вдалося поєднати непоєднуване. І це був чи не головний творчий подвиг на землі цього монаха. Пізніше священик - учений Павло Флоренський, розстріляний на Соловках, скаже: " З усіх філософських доказів Божого буття найбільш проникливо звучить той, про який не згадують підручники і який можна коротко окреслити так: "Є Трійця Рубльова - отже, є Бог".
В бібліотеці - філії для юнацтва є книги з всесвітнього образотворчого мистецтва .
Тож, запрошуємо до бібліотеки!


Комментариев нет:

Отправить комментарий