Искать в этом блоге

вторник, 10 ноября 2020 г.

 10 листопада День народження німецького поета, драматурга

Фрідріха Шиллера (10.11.1759 – 09.05.1805)

Йоганн Крістоф Фрідріх фон Шиллер народився в місті Марбах-на-Неккарі (Німеччина). Майбутній письменник був другим з шести дітей у сім’ї полкового фельдшера, який служив у вюртембергського герцога, і домогосподарки Елізабет Доротеї Кодвайс.
Худенький і хворобливий Фрідріх, який виховувався в строгості, разюче відрізнявся від своїх однолітків-друзів, які у пошуках пригод постійно потрапляли в неприємні ситуації. Початкове навчання у місцевого пастора Мозера тривало 2 роки і, в основному, складалося з вивчення читання і письма німецькою, і також включало поверхневе знайомство з латиною.
Хлопчик міг цілодобово сидіти над підручниками, вивчаючи ті чи інші дисципліни. Викладачі відзначали його старанність, тягу до наук і неймовірну працездатність, яку він зберіг до кінця життя.
Його перші твори були написані під час навчання. Так, під впливом драми Лейзевіца він написав драму «Космус фон Медічі». До цього ж періоду відноситься написання оди «Завойовник». У 1780 р., по закінченні академії, Фрідріх отримав посаду полкового лікаря в Штутгарті.
У 1781 р. він дописав драму «Розбійники», яку жодне видавництво не брало. В результаті він видав її на свої гроші. Згодом драма була гідно оцінена директором Мангеймського театру і після деяких коректив поставлена ​​на сцені. Прем’єра «Розбійників» відбулася в січні 1782 р. і мала великий успіх у публіки. Після цього про Шіллера заговорили як про талановитого драматурга.
За цю драму письменник був навіть удостоєний звання почесного громадянина Франції. Однак у себе на батьківщині йому довелося відсидіти 14 днів на гауптвахті за самовільну відлучку з полку на виставу «Розбійників». Більш того, відтепер йому було заборонено писати будь-що крім медичних творів. Ця ситуація змусила Шіллера в 1783 році покинути Штутгарт. Так йому вдалося дописати дві п’єси, розпочаті до втечі: «Підступність і кохання» і «Змова Фієско в Генуї». Ці п’єси були згодом поставлені в тому ж Мангеймському театрі.
З 1787 по 1789 рр. письменник жив ​​у Веймарі, де познайомився з Йоганном Гете. Вважається, що саме Шіллер надихнув Гете на завершення багатьох творів. У 1790 р. він одружився на Шарлотті фон Ленгефельд, з якою у них згодом народилося два сини і дві дочки. У Веймар він знову потрапив у 1799 р. і там, на гроші меценатів, видавав літературні журнали.
Тоді ж він разом з Гете заснував Веймарський театр, що став одним з кращих в країні.
До кінця своїх днів письменник жив у цьому місті. 1802 р. імператор Священної римської імперії Франц II надав Шіллеру дворянство. Помер він 9 травня 1805 р. від туберкульозу.
Твори Ф. Шіллера були з захопленням сприйняті не тільки в Німеччині, але і в інших країнах Європи. Багато хто вважав його поетом свободи. Доступні мовні засоби і влучні діалоги перетворили багато рядків Шіллера на афоризми.
Шукайте твори відомого європейського письменника в бібліотеках міста Чугуєва!


Комментариев нет:

Отправить комментарий