Искать в этом блоге

среда, 4 ноября 2020 г.

До 165-річчя від дня народження Д.І.Яворницького

 


До 165-річчя від дня народження Д.І.Яворницького.

Дмитро́ Іва́нович Яворни́цький (Еварни́цький) (нар.25 жовтня (6 листопада) 1855, с. Сонцівка — † 5 серпня1940, Дніпропетровськ) — український історик, археолог,етнограф, фольклорист, лексикограф, письменник, дослідник історії українського козацтва, дійсний член НТШ(1914) і ВУАН (1929).
Дмитро Яворницький родом із села Сонцівки (тепер у межах с.БорисівкаХарківського районуХарківської області).
Дитинство Д. Яворницького пройшло у скрутних умовах матеріальних нестатків. Проте батько — Іван Якимович, хоча й був малоосвіченою людиною, намагався дати синові освіту, залучаючи його до читання. Тривалими зимовими вечорами, коли сім'я збиралася у маленькій хатинці, батько по складах читав дітям книжки. Мати пряла, а Дмитро з сестрою Горпиною лежали на печі й захоплено слухали батька. Особливе враження справив на маленького Дмитра твір Миколи Гоголя «Тарас Бульба». Образ козака Тараса глибоко запав у душу шестирічного хлопчика. Він невтішно ридав над долею козака Тараса Бульби. Пізніше Яворницький згадував, що «як дочитали до того місця, де Бульбу вішають, сльози, дитячі сльози, градом котились у мене із очей». Звідтоді й назавжди захопився Дмитро історією Запорозької Січі та її козаків. Батьківське читання змінювалося піснями, що їх чудово співала мати. Чудовий голос мав і батько майбутнього історика. Музично обдарованим виявився і Дмитро. Згодом він почав записувати пісні в рідній Сонцівці. Саме з цих записів й розпочалася дослідницька робота.
За матеріалами сайту: https://chicago.mfa.gov.ua/.../43267-do-160-richchya-vid...
У бібліотеці для юнацтва , з цієї нагоди , демонструється книжкова виставка " Дмитро Яворницький - реальність і легенди", на якій представлено праці Д.І. Яворницького і матеріали про його життя та діяльність.








Комментариев нет:

Отправить комментарий