Искать в этом блоге

суббота, 14 ноября 2020 г.

Сьогодні – День народження українського поета Андрія Малишка

 



Сьогодні Україна святкує День народження видатного українського поета, перекладача й літературного критика – Андрія Малишка.

Його “Пісня про рушник” стала знаковою для українського народу, яка досі відгукуються у людських серцях.

А чи знаєте ви, що слова цієї пісні були написані на коробці з-під сигарет “Казбек” за 10 хвилин? А от музику до вірша Малишка написав Платон Майборода. Що ж ще нам відомо про Андрія Малишка?

14 листопада 1912 року у родині чоботаря народився син. Андрій був наймолодшою, тобто одинадцятою дитиною в сім’ї. Звичайно, великій родині виживати у скрутні часи було не легко, тому батько займався чоботярським ремеслом, а під час посухи їхав до Таврії на заробітки. Любов до поезії і пісень йому передала його мати. Про це він згадуватиме у “Автобіографії” (1959 р.).


У 1927 році Андрій закінчує навчання в Обухівській школі і вступає до Київської медичної профшколи. Однак хлопець почав захоплюватися поезією.

Впродовж кількох років Андрій Малишко викладає російську і українську мови в Обухові, але згодом переїжджає до Харкова і починає працювати в газеті “Радянське село”.

Уперше його вірш був надрукований в 1930 році в журналі “Молодий більшовик” (№ 9-10). Через кілька років вийшла не велика збірка “Дружба”. Саме до цієї збірки потрапили твори Малишка. Зважаючи на те, що поет жив у добу сталінського режиму, він описував у своїх віршах життя і працю українців.

Під час другої Світової війни він працює на фронті кореспондентом військах газет. Водночас виходять його збірки віршів: “До бою вставайте!” (1941 р.), “Понад пожари” (1942 р.), “Україно моя” (1942 р.), “Битва” (1943 р.), “Полонянка” (1944 р.).

Андрій Малишко є автором сценаріїв до таких фільмів: “Макар нечай” (1940 р.), “Богдан Хмельницький” (1941 р.), “Роки молодії” (1942 р.), “Таврія” (1959 р.) тощо.

Помер славнозвісний поет 17 лютого 1970 року у Феофанії. За тиждень до смерті поет написав вірш “Чому, сказати, й сам не знаю” в якому розповідає про людське життя, згадує рідну стежину, з якої все починалось.
Бібліотеки міста Чугуєва пропонують ознайомитися з життєвим і творчим шляхом українського поета.

Комментариев нет:

Отправить комментарий