Искать в этом блоге

среда, 12 мая 2021 г.

12 травня - День Народження Андрія Вознесенського.


12 травня - День Народження Андрія Вознесенського.

Андрій Андрійович Вознесенський (12 травня 1933, Москва — 1 червня 2010, Москва) — російський поет, один з найяскравіших російських поетів-шістдесятників.
Літературна кар'єра Вознесенського почалася зі знайомства з Борисом Пастернаком, якому він у 14 років послав свої вірші. Пізніше Вознесенський говорив, що Пастернак справив на нього "винятковий вплив як поет і як людина".
В 1958 році Андрій закінчив Московський архітектурний інститут.
Друкуватися почав в 1958 році. В1960 році побачили світ перші збірки віршів — «Мозаїка» та «Парабола». Перша опублікована збірка "Мозаїка" накликала критику влади і звинувачення в "антирадянщині". Йому періодично забороняли видаватися, проте знову виходять збірки віршів поширювалися підпільно. У 1964 році була опублікована збірка "Антисвіт", за якою в 1965-му в Театрі на Таганці був поставлений спектакль. Ця постановка мала величезну популярність серед московської публіки на тлі великого інтересу до поезії, що прийшовся на 1960-і роки. Пізніше, в 1970-і роки, Вознесенський почав публікуватися більш-менш відкрито і в 1978 році навіть був нагороджений Державною премією СРСР за збірку "Вітражних справ майстер". Усього Вознесенський випустив більше 40 віршованих збірок, в тому числі "Взгляд" і "Тінь звуку".


За своє життя Андрій Вознесенський був удостоєний низки нагород — радянських, російських і міжнародних. Він є кавалером ордена Трудового Червоного Прапора, а також орденів "За заслуги перед Вітчизною" III та II ступеня. Крім того, Вознесенський — почесний член ряду академій, в тому числі Паризької академії братів Гонкур і Європейської академії поезії.


Українською мовою окремі вірші та поеми Вознесенського переклали Андрій Малишко, Дмитро Павличко, Роман Лубківський, Петро Перебийніс, Степан Пінчук та інші.
Вознесенський був автором віршів популярної пісні "Мільйон червоних троянд".
З дружиною Зоєю Богуславської (вона ж Оза, вона ж Муза і Антігона свого Едіпа - Андрія) вони були разом на землі 46 років.


Комментариев нет:

Отправить комментарий