Искать в этом блоге

пятница, 21 мая 2021 г.

22 травня - День народження Артура Конан Дойля

 22 травня - День народження Артура Конан Дойля



Сер Артур Ігнатіус Конан Дойл (англ. Sir Arthur Ignatius Conan Doyle; 22 травня 1859 — 7 липня 1930) — британський письменник, відомий насамперед своїми творами про Шерлока Холмса.

Найвідомішими є його детективні твори про Шерлока Холмса, науково-фантастичні про професора Челленджера, а також історичні романи. Крім того, він писав п'єси та вірші.

Справжнє прізвище письменника — Дойл, Конан — його середнє ім'я, що стало прибраним другим прізвищем (частиною подвійного). Також зустрічаються варіанти написання Конан-Дойль, а також Конан Дойль, Конан-Дойл.


Життя цього видатного письменника і медика оповите таємницею.

Одні називають його атеїстом, прибічником спіритизму, інші — пророком. З Дня народження сера Артура Конан Дойла прошло 162 років. За цей час він отримав усесвітнє визнання, а герої його творів, ожили на кіноекрані, знайшли славу. Але загадки, які «батько» Шерлока Холмса залишив після себе, не розгадані до цих пір.

Дитинство майбутнього письменника, що народився в Едінбургу, що в Шотландії, було наповнене страхом. Адже його батько — архітектор і художник Чарльз Алтамонт Дойль, не лише страждав алкоголізмом, але і володів украй неврівноваженою психікою.

Не покращало життя Артура і після того, як в 9 років його віддали в ієзуїтську школу. Звідти він виніс лише ненависть до фізичного насильства і релігійних забобонів. У результаті 17-річний випускник відрікся від римського і поступив в Единбурзький університет, щоб вивчати медицину. Але після декількох років лікарської практики (був офтальмологом за фахом) все ж вирішив зробити своєю основною професією письменство.

Дойль створював оповідання за оповіданням. Шерлок Холмс приніс йому велику славу. Проте він почав обтяжуватися власним персонажем. Його спроба «покінчити» з Холмсом в сутичці з професором Моріарті виявилася невдалою: що любиться публіці героя, що читає, довелося «воскресити». Холмсовська епопея увінчалася черговим романом — «Собака Баськервілей», який він написав в 1902 році.

Те, як він помер, було майже як у фільмі: Дойл помер 7 липня 1930 року, коли він упав у своєму саду, схопившись за серце однією рукою і тримаючи квітку в другій. Його дружина була присутня, і останні її слова були їй: "Ви прекрасні".


Роль Шерлока Холмса зробила актора Василя Ліванова знаковою фігурою вітчизняного кінематографа. А наш земляк Борислав Брондуков, що прекрасно зіграв інспектора Лестрейда, додав фільму оригінальності.



В бібліотеці - філії для юнацтва є всі твори Артура Конан Дойла. Читайте і насолоджуйтеся!


Комментариев нет:

Отправить комментарий