Искать в этом блоге

четверг, 22 апреля 2021 г.

22 квітня народився радянський письменник, фантаст, палеонтолог Єфремов Іван Антонович [1907-1972]

 22 квітня народився радянський письменник, фантаст, палеонтолог Єфремов Іван Антонович [1907-1972]



Єфремов Іван Антонович народився в с.Вириця поблизу Петербурга в сім'ї купця.
Дитячі роки майбутнього письменника, вченого пройшли в Бердянську, пізніше в Херсоні.
У тринадцятирічному віці Єфремов І.А. був вихованцем військово-автомобільного загону, брав участь у громадянській війні. Після закінчення морехідної школи у Петербурзі плавав у Тихому океані та Каспійському морі.
Науку Іван Антонович Єфремов вибрав за своїм неспокійним характером - став палеонтологом. У 1946 році очолив Монгольську палеонтологічну експедицію Академії наук СРСР. За матеріалами цієї експедиції написано книгу "Дорога вітрів".
Наукова діяльність вченого в значній мірі вплинула на його літературну творчість.
Весною 1944 року увагу читачів привернули твори невідомого на той час письменника І.А.Єфремова. Все в них було незвичайне: і дивні, екзотичні назви - "Катті Сарк", "Зустріч над Тускароною", "Озеро гірських духів", - і надзвичайні пригоди героїв. У 1947 році вийшла повість "Зоряні кораблі", у 1949 - "На краю Ойкумени", а у 1953 - "Мандрівка Баурджеда". Так прийшов в художню літературу і швидко завоював популярність письменник І.А.Єфремов.
Читачі полюбили героїв письменника з їхніми незвичайними долями та пригодами. Але мало кому відомо, що за різноманітністю подій життєвий шлях автора не поступиться змісту його творів.
В історико-пригодницькій дилогії "Велика дуга" письменник звернувся до історії і мистецтва стародавнього Єгипту і Греції, виступив проти національної замкненості й винятковості. У пригодницькому романі "Лезо бритви" утверджується високий запас психічної міцності й інтелектуальних можливостей людини. Роман "Таїс Афінська" присвячений епосі завойовницьких походів Олександра Македонського.
У 1968 році на Київській кіностудії ім. О.Довженка за мотивами роману "Туманність Андромеди" створено однойменний фільм.
Читаємо, вивчаємо твори Івана Єфремова. Те, що було в його книгах науковими гіпотезами, через роки стало дійсністю. Можете прийти до бібліотеки, перевірити і переконатися!



Комментариев нет:

Отправить комментарий