Искать в этом блоге

пятница, 23 апреля 2021 г.

23 квітня 1564 року народився Вільям Шекспір

 23 квітня 1564 року народився Вільям Шекспір. Англійський поет і драматург, автор відомої нам усім трагічної історії кохання закоханих Ромео і Джульєтти.


Шекспір - одна із найзагадковіших та найбільш геніальних особистостей у світовій літературі та історії. Точна дата появи на світ майбутнього талановитого письменника не зберіглась. Вважають, що він народився в Стратфорд-на-Ейвоні в квітні 1564 року. Відомо, що 26 квітня він був охрещений в місцевій церкві.
Вільям Шекспір досі один з кращих драматургів у світі і дивовижним фактом залишається те, як провінційна людина, яка ніколи не відвідувала коледж стала одним з найбільш визначних та красномовних письменників за всю історію.
Шекспір народився у заможній, багатодітній сім'ї. У нього було троє братів та чотири сестри.
Коли Вільяму Шекспіру виповнилось вісімнадцять він одружився з дочкою фермера на вісім років старшою за нього. На момент весілля його дружина Анна Гетевей була на третьому місяці вагітності.
Згідно з дослідженнями діти Шекспіра та його дружина були не писемними, що було дуже розповсюдженим явищем в ті часи, хоч сам Вільям змалку відвідував місцеву гімназію Стратфорді де і освоїв письмо та латинь.
На одному з найбільш відомих зображень Шекспіра, відомому як портрет Чандоса (Chandos portrait) в лівому вусі Шекспіра є золота сережка. Тоді це було дуже модним та свідчило про богемний спосіб життя.
Вільям Шекспір дуже вплинув на формування сучасної англійської мови. Завдяки його творчості з'явились такі популярні до сьогодні в повсякденній англійській такі слова і вирази як «fashionable» (модний), «lackluster» (тьмяний), «in a pickle» (в жалюгідному стані), «one fell swoop» (одним махом).
Твори Шекспір найбільш цитовані в англійській мові, за популярністю вони поступаються лише цитатам з Біблії.
Мало хто знає, що крім написання своїх численних п'єс і сонетів, Шекспір ??був також актором. він часто з'являвся на сцені у власних п'єсах, а також п'єсах інших драматургів.
За життя Шекспіра жінкам заборонялось з'являтися на сцені в театрі, а всі жіночі ролі виконували чоловіки. Сьогодні важко уявити як у п'єсі Вільяма Шекспіра «Ромео і Джульєтта» головну жіночу роль виконував чоловік, але тоді це було звичним явищем.
Шекспіру приписують винахід імен Олівія, Міранда, Джессіка і Корделія, які за багато років стали звичними у багатьох країнах.
У Вільяма була лише одна внучка Єлизавета. Проте вона померла бездітною і тому в Шекспіра сьогодні не має прямих нащадків.
З Інтернету


Комментариев нет:

Отправить комментарий