Искать в этом блоге

пятница, 23 апреля 2021 г.

23 квітня - День народження Григорія Михайловича Тютюнника

 



23 квітня - День народження Григорія Михайловича Тютюнника (1920–1961 рр.), відомого українського письменника, який народився на Полтавщині. Був свідком голодомору 1932-1933 років ХХ століття в Радянській Україні.

Після закінчення Харківського університету, Григорій Тютюнник добровільно пішов на фронт. Лихоліття війни до останніх днів життя нагадувало про себе осколком біля серця.
У післявоєнні роки Григорій Тютюнник був на педагогічній роботі, працював співробітником львівського журналу «Жовтень» та вів активну і напружену літературну діяльність.
Творчий доробок митця складають збірка оповідань «Зоряні межі», яка вийшла друком у 1950 році, потім з’явилась повість «Хмарка сонця не заступить». Також у творчій спадщині Г. Тютюнника є поетична збірка «Журавлині ключі», яка побачила світ через два роки після смерті.
Роман Григорія Тютюнника «Вир» посідає особливе місце як у творчості прозаїка, так і в історії української літератури
Саме за «Вир» письменник був удостоєний Державної премії України ім. Т.Г. Шевченка (1963; посмертно). А ще роман вирізняється надзвичайно досконалим мовним стилем – учителі часто використовують його уривки для диктантів.
Брати Григорій та Григір Тютюнники дістали одне й те саме ім'я Григорій через випадковий збіг обставин. Про цей випадок Григір Тютюнник написав у книзі ,, Коріння''. Помер Григорій Тютюнник 29 серпня 1961 року у Львові. Похований на Личаківському цвинтарі.
Завітайте до бібліотек міста Чугуєва та доторкніться до творчого надбання письменника!


Комментариев нет:

Отправить комментарий